Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nu börjar höstterminen i våra skolor

När höstterminen börjar kommer undervisningen i grundskolan och på gymnasiet återgå till närundervisning på plats i skolans lokaler, enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut. Men pandemin är inte över. För att förhindra smittspridning i skolor och förskolor krävs fortsatta åtgärder från såväl medarbetare, elever och vårdnadshavare.

Elever som gåt tillsammans på väg till skolan

Fortsatt viktigt att följa rekommendationerna

– Det är viktigt och positivt för våra elever och lärare att skolan kan återgå till närundervisning. Men det kräver att vi fortsätter hålla i och hålla ut med åtgärder för att förhindra smittspridning. Alla behöver hjälpas åt för att hålla våra skolor och förskolor öppna, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

Alla har ett eget ansvar för att förhindra smittspridning. De allmänna rekommendationerna gäller fortfarande om att hålla avstånd, vara noga med handhygien och att stanna hemma och testa sig vid symptom. De är viktiga är att alla följer rekommendationerna så att smittspridningen inte ökar när skolorna öppnar och alla kommer tillbaka till förskolan efter sommaren.

Information med anledning av coronaviruset – grundskola och grundsärskola

Information med anledning av coronaviruset – gymnasiet

Förebyggande åtgärder på förskolor och skolor

Uppsala kommuns förskolor och skolor fortsätter med förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning. Varje förskola och skola uppdaterar sin risk- och konsekvensanalys med åtgärder som är anpassade efter nuläget och de gällande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsenhet. Exempel på åtgärder är att undvika stora samlingar, sprida ut matsalstider, ha utomhusaktiviteter, införa rutiner för att hålla avstånd vid hämtning och lämning, med mera.

Vaccinationer är viktiga för att hindra smittan

En positiv förändring under sommaren är att merparten av kommunens medarbetare har hunnit bli vaccinerade och att vaccineringen av ungdomar 16–18 år pågår.

Det är fortsatt viktigt att alla utnyttjar möjligheten att vaccinera sig för att stoppa smittspridningen. Du som är född 2005 eller tidigare kan boka tid på 1177.se.

Boka tid för vaccination och läs mer om vaccinering mot covid-19