Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Nu blir heltid norm i Uppsala kommun

I höst sätter Uppsala kommun igång arbetet med att införa heltidsanställning för tillsvidareanställda. Därmed tar kommunen ett historiskt steg mot ett jämställt och rättvist Uppsala. Samtidigt tryggas den framtida kompetensförsörjningen och Uppsala kommun blir en modernare och mer attraktiv arbetsgivare.

Förändringen innebär att heltid ska vara norm och deltid ett aktivt val som medarbetare har rätt till. Först ut är Vård & omsorg där berörda medarbetare får svara på en enkätundersökning om de vill och kan arbeta heltid. Det gäller 1 400 deltidsanställda inom enheterna Arbete & bostad, Hemvård, Socialpsykiatri & socialt stöd, Äldreboende, vård & hälsa och Rehab, hälsa & sjukvård.

Heltid blir norm med rätt till deltid

Tillsvidareanställda medarbetare som idag har anställning på deltid får ett nytt anställningsbevis på heltid. Det görs i samarbete med de fackliga organisationerna. När införandet är klart inom hela kommunen ska alla anställningar vara heltidsanställningar.
Alla medarbetare som har haft en deltidsanställning kommer att ha rätt till tjänstledighet till den tidigare sysselsättningsgraden under ett år i taget. Medarbetare och chef ska varje år göra en avstämning med målet att gå upp i sysselsättning till heltid. Den lagstadgade rätten att vara tjänstledig för att studera eller ta hand om barn påverkas inte.

Bakgrund

För den politiska majoriteten i Uppsala kommun är rätten till heltid ett viktigt vallöfte. Syftet är att kommunen ska vara en jämställd, rättvis och attraktiv arbetsgivare.

Tidsplan

Uppsala kommun genomför arbetet i tre etapper:

  • Fas 1: Vård och omsorg
  • Fas 2: Måltidsservice, städ och utbildningsförvaltningen
  • Fas 3: Övriga inom kommunen