Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nu är sommargatorna öppna igen

För tredje året i rad är Östra Ågatan och Svartbäcksgatan sommargator. Det innebär trafikförändringar för bilister och cyklister för att ge plats till mer grönska, sittplatser och trivsel i centrum.

Svartbäcksgatan som sommargata
Svartbäcksgatan som sommargata.

Levande sommarstad

Nu är blomlådor, möbler och dekorationer utställda längs med sommargatorna. Där kommer de att stå hela sommaren tills de packas ner för hösten, 16 september. Här kan man slå sig ner och äta lunch, vila, umgås eller läsa en bok.

– Sommargatorna bidrar till stadsliv som ger en levande sommarstad. De flesta tycker ju att det är härligt att vara ute i solen på sommaren. Dessutom ges möjligheten att komma närmre vår kära Fyriså, säger Jakob Andersson, projektledare för sommargatorna.

Sommargata för barn

Sommargatorna ger två nya stadsrum att vistas i och aktiviteter för både stora och små. I Gotlandsparken hittar du en fotostation, en ny sandyta och en extra brygga att sitta på. Längs sommargatorna finns en pratbänk för den som vill lära känna någon ny, en griffeltavla, ett ”poetree” (ett träd som man kan hänga poesi i) och massor av blomlådor och bänkar. Det är eleverna i klass 6a på Bergaskolan och barn på Öfre Slotts förskola som har hjälpt till att plantera och dekorera på gatorna.

– Mitt bästa tips till er som ska hänga i Uppsala i sommar är att ta med en termos med kaffe ner till Östra Ågatan och njuta av det vackra årummet. Antingen vid fikaborden intill Västgötaspången, på sittmodulerna vid Nybron eller på sandstranden vid Gotlandsparken. Dela gärna med dig med en dikt om din sommar i Poesiträdet på Svartbäcksgatan, föreslår Jakob.

Läs mer om sommargatorna i Uppsala