NIU nu även på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby

Skolverket har godkänt att Uppsala kommun får erbjuda nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) på Uppsala yrkesgymnasium Ekebys lärlingsutbildningar med början redan hösten 2020.

En person löptränar i kvällssolen.

För elever som vill kombinera gymnasiestudier med idrott finns tre olika möjligheter: riksidrottsgymnasium (RIG), nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och lokal idrottsutbildning (LIU). I Uppsala är det sedan tidigare bara Celsiusskolan som erbjuder RIG och NIU. Nu kan Uppsala yrkesgymnasium Ekeby, utöver LIU, även erbjuda NIU.

– Att kunna kombinera en yrkesutbildning med idrottssatsning är efterlängtat av elever, skola, politik och idrottsrörelsen och därför är det mycket positivt att vi nu kan erbjuda detta. Det är en del av kommunens arbete med att stärka yrkesprogrammens attraktivitet och att stötta elitidrottssatsningar, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Fler kan satsa på idrott

På Uppsala yrkesgymnasium Ekeby är det från och med hösten 2020 möjligt att välja LIU eller NIU med idrotterna bandy, basket, fotboll, handboll och innebandy. Idrotterna kan kombineras med sju yrkesprogram på lärlingsutbildningen: barn och fritid, fordon och transport, handel och administration, hantverk, hotell och turism, restaurang och livsmedel samt VVS och fastighet. Tidigare har NIU bara funnits i kombination med teoretiska utbildningar.

– Det är bra att även de som väljer yrkesprogram inkluderas i möjligheten att kombinera studier med idrott på hög nivå, säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Lokal lagsport gynnas

NIU ger unga elitidrottare möjlighet till en fullgod satsning mot nationell elit. Att lokala idrottstalanger nu kan välja NIU med lagsporter som handboll och bandy på fler gymnasieprogram kan gynna Uppsalas idrottsföreningar. Tidigare har elever som inte kommit in på NIU på Celsiusskolan, eller inte varit intresserade av teoretiska program, sökt till andra orter och flyttat.

– Med fler valmöjligheter för unga talanger gynnas även idrotten. Med fler program att välja mellan i Uppsala kan fler lokala idrottstalanger fortsätta spela i sitt lokala lag och gå på gymnasiet samtidigt, säger Henrik Gaddefors, verksamhetschef på RF SISU i Uppland som samordnar de idrottsliga utbildningarna på gymnasiet i Uppsala kommun.

NIU tillkommer på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby till hösten 2020 och kan sökas som tillval i omvalet under perioden 29 april till 15 maj.