Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Många spännande namnförslag på gator i Ulleråker

400 namnförslag till gator i Ulleråker har allmänheten skickat in till namngivningsnämnden. Vid sitt sammanträde 9 december har nämnden antagit vägnamnen Bergtrollsvägen, Morgondrömsvägen, Fylgiavägen, Poetens väg och Titaniavägen.

Nämnden har tidigare beslutat att namnkategorier för centrala Ulleråker är Gustaf Fröding och litteraturbegrepp, vilket innebär att de ska prägla namnvalen i området.

I våras bad namngivningsnämnden allmänheten om hjälp med namnförslag. Det resulterade i över 400 förslag och några av de vägnamn som nyligen är fastställda inom centrala Ulleråker är förslag som allmänheten har skickat in.

– Vi är överväldigade av det stora gensvaret på vår förfrågan. Det visar att många är engagerade och tycker att det är viktigt att deras uppfattning tas på allvar när vi namnger gator och platser, säger Jan Ask (S), ordförande i namngivningsnämnden.

Inom Ulleråkerområdet ska många detaljplaner antas de närmaste 15 åren och nya kvarter, gator, torg och parker behöver namnsättas. De namn som nämnden nu ska ta ställning till är Bergtrollsvägen, Morgondrömsvägen, Fylgiavägen, Poetens väg och Titaniavägen.

– Namnen faller inom den ram vi beslutat om för området. Det är spännande namn som jag tror ska falla väl ut hos allmänheten, säger Jan Ask.

En del av förslagen som allmänheten lämnade till namngivningsnämnden var namn som redan finns i andra områden i Uppsala. Vissa namnförslag hör till namnkategorier som finns inom andra stadsdelar, och kan därför komma till användning där.

Gustaf Fröding föddes 1860 på Alsters bruk i Värmland och avled i Stockholm 1911. Han studerade i Uppsala och vårdades i perioder på Ulleråkers sjukhus.

Mer information

Jan Ask (S), ordförande i namngivningsnämnden
E-post: jan.ask@pol.uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, PR-strateg
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se