Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Lättnad i restriktioner för flera kommunala verksamheter

Uppsala kommun öppnar upp för organiserade aktiveter inom idrott, kultur och fritid för ungdomar födda 2002 eller senare. Beslutet gäller utomhus och inomhus i lokaler där det är möjligt att följa gällande lagar och rekommendationer mot smittspridning.

Den 4 februari förlängde regeringen uppmaningen till kommuner om att fortsätta hålla ej nödvändig verksamhet stängd. Samtidigt gjordes en justering av undantaget till att även omfatta ungdomar födda 2002 och senare, ett undatag som tidigare omfattade barn födda efter 2005. Uppsala kommuns krisledningsnämnd har därför den 5 februari beslutat att öppna kommunens lokaler och anläggningar för idrotts- och fritidsaktiviteter inom- och utomhus för organiserade aktiviteter för barn och ungdomar födda 2002 och senare. Verksamheter ska anpassas efter lagstiftning och allmänna råd för minskad risk för smittspridning.

– Läget är fortfarande allvarligt. Det här innebär inte att vi kan slappna av. Men det är viktigt att våra barn och unga kan idrotta och ta del av kultur på fritiden och därför är det bra att vi nu kan lätta lite på våra restriktioner, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Viktigt att följa råd mot smittspridning

Andra verksamheter som kan öppnas är träffpunkter för äldre som sker utomhus och öppna förskolan för aktiviteter utomhus och digitalt. Kulturcentrum i Gottsunda, Stenhagen och Sävja kan erbjuda organiserad verksamhet för fler åldrar. Dock har aktiviteter för unga inomhus där vårdnadshavares närvaro krävs fortsatt uppehåll med undantag för simskolor.

– Det finns starka önskemål om att öppna upp fler verksamheter till fler barn och unga och nu är det möjligt. Det är fortfarande viktigt att vi alla följer råden för att minska smittspridningen, säger Mohamad Hassan (L), krisledningsnämndens 1:e vice ordförande.

Åtgärder för aktiviteter utomhus

För att stimulera till fler aktiviteter utomhus håller bokningsbara anläggningar utomhus fortsatt öppet för alla åldersgrupper, har öppet för allmänheten övrig tid och erbjuder uthyrning av utrustning av bland annat skridskor och skidor på flera platser inför sportlovet. Däremot håller receptioner och serveringar vid friluftsområden tillsvidare stängt.

– När vintervädret håller i sig och sportlovet närmar sig märker vi ett ökat intresse för våra friluftsområden. För att möjliggöra för fler att ta del av aktiviteter utomhus öppnar vi succesivt upp uthyrning av utrustning vid bemannade verksamheter som vänder sig till allmänheten vid kommunens friluftsområden. För att undvika trängsel är det mycket viktigt att fortsatt följa allmänna råd om att hålla avstånd, säger Fredrik Ahlstedt (M), krisledningsnämndens 2:e vice ordförande.

Fortsatt krav på arbete hemifrån

Allt arbete i kommunens förvaltningar kommer även fortsättningsvis att ske hemifrån, med undantag endast för arbetsuppgifter som måste utföras på plats och som inte kan skjutas upp. Bibliotekslokaler är endast öppna för begränsad service och arbetsmarknadsinsatser håller fortsatt stängt. De skärpta restriktionerna för de kommunala verksamheterna ska omprövas senast den 22 februari i vid krisledningsnämndens nästa möte.

Kommunens samlade information om covid-19 hittar du här.