Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Konsument Uppsala ger tips inför köp av begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan kännas svårt. Det är många som kontaktar Konsument Uppsala efter köpet då de har upptäckt fel på bilen. Här kommer några tips på vad du kan göra för att undvika problem.

Tips för att köpa begagnad bil

Var noggrann när du väljer bilhandlare

Köp gärna bilen av en bilhandlare som är ansluten till MRF (Motorbranschens Riksförbund). Förbundet arbetar hårt för att skapa en seriös bransch. När du köper från en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, till skillnad från om du köper en bil av en privatperson på Blocket. Och köp gärna av en lokal bilhandlare så slipper du åka långt om bilen skulle börja krångla efter köpet.

Kolla alltid på varudeklarationen

Varudeklarationen är ett papper som sitter på vindrutan eller bredvid bilen. Läs den noga innan du skriver under köpekontraktet! Varudeklarationen beskriver bilens skick. På så sätt vet du vad du kan förvänta dig av bilen. Finns det ingen varudeklaration? Välj en annan bilhandlare.

Läs igenom avtalet

Innan du skriver under köpekontraktet är det viktigt att du läser igenom det noga. Lovar säljaren att det ska ingå nya vinterdäck? Eller att bilen ska vara nyservad vid leverans? Se till att det står i avtalet! Om det bara är ett muntligt löfte är det svårt för dig att bevisa vad du har blivit lovad.

Håll koll på dina rättigheter

Om det ändå skulle visa sig vara fel på bilen kom ihåg att du har rättigheter. Du har 3 års reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Bilhandlare pratar gärna om garantier, men det är frivilligt att ge garantier. Du kan klaga hos bilhandlaren om bilen är i sämre skick än lovat eller har fel som säljaren inte har informerat dig om. Klaga så snart du upptäcker felet.

Har du frågor innan eller efter bilköpet, är du välkommen att kontakta oss på Konsument Uppsala. Vi är inga bilmekaniker, men vi är duktiga på konsumenträtt och reklamationer.

Mer information: uppsala.se/konsument