Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kommunens förskolebussar – två nya och nytt utseende på alla

Sedan i höstas har den kommunala förskolan två nya förskolebussar. Dessutom har alla sju förskolebussar fått ett nytt utseende med figurer från Pelle Svanslös.

– Nu inför vi ytterligare två förskolebussar så att fler familjer kan erbjudas en förskoleplats där de önskar. Bussarna som infördes 2009 har varit mycket uppskattade eftersom barnen får vistas utomhus i nya spännande lärmiljöer. Mobila förskolor är ett flexibelt sätt att möta upp med reservplatser i områden där det finns platsbrist, säger Jennie Claesson (L), ordförande i utbildningsnämnden.

De pedagoger och barn som hör till förskolebussen åker på en utflykt varje dag.

– Det är ett helt underbart jobb vi har och det känns fint att få visa våra barn alla de fantastiska platser vi har i Uppland. Runt om Uppsala finns det många lärmiljöer att utforska tillsammans med barnen och i princip allt man kan göra inne går faktiskt att genomföra ute om man som pedagog är lite kreativ, säger förskolläraren Mattias Appelberg. Han är en av de pedagoger som har börjat jobba på den nya bussen Friskus på Lyckebo förskola i Storvreta.

Håll utkik efter bussarnas nya utseende

När kommunen fick två nya förskolebussar i höstas passade man även på att ge alla bussar ett nytt utseende. Bussarna har tidigare haft namn från Pelle Svanslös, med den nya designen blir kopplingen tydligare med bilder på katterna.

Några som är extra glada över bussarnas nya utseende är barnen. Några kommentarer är: "Ja, nu kan vi ge give me five till Pelle!", "Nu kan vi äntligen se Pelle och krama honom!", "Det är fint med Pelle på bussen.", "Nu ser man äntligen vilken buss det är." och "Jag tycker mer om bussen nu, för förut var det bara bilder och text, men nu är det fotspår och bilder på Pelle".

– Arbetet på en buss förutsätter att pedagogerna på bussen är samspelta och har god förmåga att improvisera. Ingen dag är den andra lik, men rutinerna för barnen behöver vara lika oavsett om vi kommer till Dalkarlskärret, Biotopia eller till Sunnerstagropen, berättar Mattias.

Höga krav på busschaufförerna

På varje förskolebuss jobbar tre pedagoger, där två har busskörkort (D-körkort). Barnen har en placering på förskolebussen. På Friskus är det Mattias och barnskötaren Carina Wall som har D-körkort.

– Det ställs mycket höga krav på en förare som ska köra ett tungt fordon. Vi har dessutom en väldigt dyrbar last, så kraven på oss som förare är höga. För att ens bli antagen till utbildningen fick vi som sökt tjänsten köra upp med vanlig bil och skriva teoriprov för B-behörighet. Och om fem år behöver vi förnya körkortet med en utbildning, säger Mattias.

Om våra förskolebussar

Förskolan har haft förskolebussar sedan 2009. Idag är förskolebussarna placerade runt om i hela Uppsala på förskolorna Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets förskolor. Varje dag besöker bussen en plats i Uppsala, till exempel Fjällnora, andra friluftsområden, parker, ishall, lekplatser och museum.

Förskolebussarna – läs mer