Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Kommunen satsar på sommarjobb i Gottsunda

Genom sommarjobb introduceras unga på arbetsmarknaden. Uppsala kommun erbjuder därför jobb till alla i årskurs nio som har sökt sommarjobb. Jobben kan handla om allt från

trädgårdsskötsel till orienteringsledare. I år satsas det extra på unga i Gottsunda och på att bryta könsstereotypa yrkesval.

I dagarna får Uppsala kommuns unga besked om sina sommarjobb. I år är det extra fokus på ungdomar från Gottsunda. Kommunen har varit på Gottsundaskolan och hjälpt till med att söka sommarjobb på plats tillsammans med studie- och yrkesvägledare.

Uppsalahem ska till exempel anställa ungdomar som områdesvärdar/aktivitetsvärdar i Gottsunda.

– Vi har även utökat sommarjobbsplatserna på Sommarkul i Gottsunda till det dubbla. I sommar är det 120 unga som tar hand om barnen på olika aktiviteter. Ungdomar som bor i andra stadsdelar kan också få jobba i Gottsunda. Så skapar vi möten mellan unga i olika delar av Uppsala, säger Andreas Christoffersson, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Alla som går i nian som har sökt jobb i tid garanteras sommarjobb i Uppsala kommun. Andra som har sökt får jobb i mån av plats.

– Nu har vi matchat elever med tillgängliga arbetsplatser, både på företag och på kommunen. För många av dem är det här ett första steg på vägen till ett jobb efter skolan, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Det rör sig om sammanlagt cirka 2 000 platser hittills, hälften på kommunen och hälften på företag. Jobben kan finnas inom äldreomsorg, barnomsorg och trädgårdsskötsel. Det finns även specialjobb, till exempel som orienteringsledare. Ett annat exempel är det nya samarbetet med studieförbundet Bilda med jobb inom projektet ”Kultur på gatan”, där unga bildar grupper för att framträda tillsammans. Dessutom får uppemot 150 personer prova att driva eget företag utifrån en egen affärsidé.

Kommunen gör även en än mer medveten matchning för att motverka traditionellt könsbundna mönster i yrkesval. Bland annat har flera killar fått sommarjobb inom barnomsorgen.

Läs om sommarjobben på www.uppsala.se/sommarjobb

För mer information

Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 073-079 86 05
E-post: ulrik.warnsberg@pol.uppsala.se

Andreas Christoffersson, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen
Telefon: 018-727 86 88
E-post: andreas.christoffersson@uppsala.se

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 018-727 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se