Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Kommunen samarbetar med polisen för att skapa ett tryggt Uppsala

Flera områden i Uppsala har de senaste veckorna drabbats av social oro i form av skjutningar, knivdåd och bilbränder. Kommunen samarbetar med polisen och andra samhällsaktörer för att förhindra och motverka den här typen av händelser.

Uppsala kommun är en viktig aktör när det gäller att skapa ett tryggare Uppsala. Vi har ett nära samarbete med polisen, skolor, föreningar och andra lokala aktörer. Tillsammans tar vi fram gemensamma planer och strategier för att långsiktigt motverka social oro och skapa en trygg stad.
Läs om hur kommunen samverkar med polisen.

Förutom det långsiktiga arbetet genomför vi också flera direkta åtgärder för att öka tryggheten:

  • Vi ser till att Uppsala ungdomsjour har fler medarbetare ute i Uppsala än vanligt. De samverkar också med extra nattvandringar och volontärer.
  • Vi tillsätter fler resurser på fritidsgårdar som är extra observanta på hur ungdomarna mår och om det är ungdomar som behöver stöd.
  • Vi utökar vårt samarbetet och kontakt mellan skolor, fritidsgårdar och fastighetsägare.
  • Vi håller kontakt och hjälper ett antal ungdomar 16-18 år som vill lämna kriminalitet.

Om du vill hjälpa till

Vill du göra en värdefull insats i ditt närområde? Då kan du bli nattvandrare. Du och dina nattvandrarkompisar blir ett viktigt stöd för de ungdomar som är ute kvällar och nätter, och som saknar trygga vuxna.
Hitta en nattvandringsgrupp.

Om du känner dig orolig

Om du känner dig orolig för ditt barn eller för att någon annan person i din närhet far illa kan du kontakta socialförvaltningen.

Telefon dagtid, 8.00–17.00
018-727 52 30

Telefon kvällar och helger
018-15 00 00

Om du misstänker brott kan du kontakta polisen för att lämna tips och ställa frågor. Du kan ringa anonymt till 114 14 eller använda formuläret på polisens webbplats för att lämna tips.