Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Kärleksfull ledare fick årets pedagogiska ledarskapspris

Att leda en förskola mitt i en brinnande pandemi är en utmaning. Men tillsammans med sina medarbetare fokuserar Maria Erlandsson hela tiden på att hitta lösningar och att pröva nya arbetssätt.

Pedagogisk pristagare

– Vi är ett sammansvetsat gäng och vi känner en otrolig tacksamhet för allt som trots allt fungerar. Vi har ett arbete att gå till, vi får jobba tillsammans och vi får träffa våra fantastiska förskolebarn, säger Maria Erlandsson, rektor för Börjans förskola och Uppsala kommuns pedagogiska ledare 2020.

Den här veckan delade Utbildningsnämnden årets pedagogiska ledarskapspris. I år gick det till Maria Erlandsson som är rektor på personalkooperativet Börjans förskola. I vanliga fall överraskas pristagarna på sin arbetsplats. Representant från nämnden är på plats med blommor och pristagaren hyllas av sina kollegor med applåder och en och annan tårtbit.  I år satte pandemin stopp för denna tillställning och i stället fick firandet bli digitalt.

Nämndordförande vinkade i skärmen

När det var dags att överraska Maria så var det kollegorna som fick arrangera det hela. De lurade helt enkelt Maria och bad om att få tio minuter från ett personalmöte för att presentera ett nytt spännande arbetssätt. Nyfiken och redo för en ny utmaning gick Maria in i rummet. Där möttes hon av en bricka med champagneglas, cider och på datorns skärm såg hon en glad Helena Hedman Skoglund vinka, Utbildningsnämndens ordförande.

– Jag blev helt paff och satte mig framför skärmen och vinkade tillbaka. När Helena berättade att jag hade vunnit årets pedagogiska ledarskapspris förstod jag först ingenting. Sen sa hon att det var mina kollegor som hade nominerat mig och då blev jag varm i mitt hjärta. Vi är ett sammansvetsat, kärleksfullt team och det är ett otroligt privilegium att få leda dessa pedagoger och att vi tillsammans får bygga en framtid med våra fina barn, säger hon.

Hur är du som chef?

– Jag tror inte på hierarki utan det handlar om att jobbar tillsammans i en miljö där det är ok att misslyckas bara man reflekterar över det. Vi är som ett pussel där alla delar behövs och är lika värdefulla men vi har olika funktioner. 

För mig är det inte så viktigt att just jag är chef. Men det är viktigt att leda, påverka och göra skillnad. Om mina medarbetare är upptagna med planeringstid så kan jag utan tvekan skura toaletterna under tiden. Om det innebär att de får bättre förutsättningar för sitt arbete.

Varför tror du att du fick priset?

– Vi har tillsammans byggt en kärleksfull kultur som genomsyrar hela verksamheten. Det är en kultur som inte bara pratar om hur vi ska vara som förebilder utan verkligen förankrar det i vårt dagliga arbete. Man kan inte låtsas för barn - dom ser igenom allt. Så det är viktigt att vi är äkta och medvetna om våra egna värderingar och förhållningssätt.

I år är inget sig riktigt likt – hur hanterar du det faktum att vi lever i en pandemi?

– Oj, det har verkligen inte varit sig likt. Men jag tycker ändå att vi har fått med oss nya insikter och hittat lösningar på olika problem. Vi har även fokuserat mycket på vad vi är tacksamma för trots pandemin. Att vi har ett jobb att gå till, vi får jobba tillsammans och träffa våra fantastiska förskolebarn.

På vår förskola har vi många traditioner som bygger på gemenskap med våra familjer, till exempel föräldrafika och andra träffar. Nu har vi inte kunnat genomföra fysiska träffar så vi har löst det på andra sätt. Exempelvis har vi en app som föräldrarna använder och där vi kan kommunicera med varandra.

Vid ett tillfälle fick barnen med sig en tygpåse med en burk pepparkakor, en bok och ett brev från oss. Vi uppmuntrade familjerna att läsa tillsammans och sen skicka ett brev tillbaka där de berättade vilka intressen deras barn har som vi sedan kunde arbeta vidare med på förskola tillsammans med barnen

I år fick du Utbildningsnämndens pedagogiska ledarskapspris, vad vill du hälsa till alla andra ledare inom förskola och skola?

– Våga använda kärlek som ett verktyg i ditt ledarskap för alla behöver vi det, stora som små, speciellt i den tid vi lever i just nu. Håll i och håll ut!

Motiveringen till priset

Ur motiveringen från medarbetare på förskolan som ligger till grund för utmärkelsen:

”För oss är det en självklarhet att Maria Erlandsson borde vinna pedagogiska priset i ledarskap. Maria gör så otroligt mycket för oss pedagoger, föräldrar men framför allt barnen. Genom fortbildning, en evig tilltro till vår förmåga och kärlek lyfter hon oss vuxna, så att vi ska vara de absolut bästa versionerna av oss själva för att forma kommande generationer. Hon har implementerat tydliga ramar för att utveckla vår verksamhet, där vi kontinuerligt arbetar med vårt systematiska kvalitetsarbete, kritiskt granskar våra dokumentationer och utvärderar samt utvecklar våra lärmiljöer för att ständigt eftersträva en likvärdig förskola. Hon tvekar inte att ställa de där besvärliga pedagogiska frågorna för att vi hela tiden ska ta oss framåt. Maria trycker alltid på värdet av att om vi bygger barnen inifrån och ut, och fokuserar på den personliga utvecklingen hos varje barn så kommer vi forma barn som är trygga, empatiska och kärleksfulla. Hon brukar säga till oss pedagoger att om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna. Maria lever, andas och är Börjans förskola.”

Fler priser ska delas ut

Under kommande vecka delar resterande tre pedagogiska priser ut. Då handlar det om pedagogiska priset 2020 till:

  • Förskola
  • Grundskola
  • Gymnasium

Läs mer om pedagogiska priserna.