Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Jarlaparkens förskola vann Sopkampen 2019

Ett lyckohjul att sortera sopor med. Det blev en riktig fullträff. När årets upplaga av Sopkampen skulle avgöras stod Jarlaparkens förskola som vinnare i tävlingen.

En pedagog från Jarlaparkens förskola tar emot diplom och check

Ulrik Wärnsberg och Schahira Al rahil

Det är måndag morgon på Jarlaparkens förskola. Barn och pedagoger har fullt upp på gården och när de blir överraskade med diplom och check så blir de minst sagt förvånade.

– Hej, vet ni vad det här är? Det är ert lyckohjul. Det är så himla bra, så därför har ni vunnit Sopkampen 2019, säger Ulrik Wärnsberg, 1:e vice ordförande, utbildningsnämnden

– Ja, jag vet. Det är det där hjulet där jag kan snurra. Och så vet vi att vi ska slänga soporna rätt, ropar en 5-årig pojke och applåderar med sina kompisar.

Nomineringen

Ulrik Wärnsberg läser upp motiveringen:

”Lyckohjulet som sopsortering känns innovativt och kreativt. Hjulet kan användas av förskolebarn i alla åldrar. Det främjar ett långsiktigt lärande och kan även utvecklas över tid. En ny grej som går lätt att genomföra och som väcker inspiration till andra! Juryn är rörande överens. Jarlaparken är värdiga vinnare av Sopkampen 2019”.

Schahira Al rahil är den pedagog som ligger bakom lyckohjulet. Med hjulet får hon barnen motiverade att samla sopor och på köpet får de räkna och öva färgerna.

– Alla vill snurra på hjulet. Och sen frågar vi vad som är på bilden. Det kan vara exempelvis ett batteri. Vi undrar om det är hårt eller mjukt. Vilken färg batteriet har, vilken siffra rutan på hjulet har och till sist i vilken låda vi ska sortera batteriet i, förklarar Schahira.

Barnen plockar skräp på vägen

Även barnens vårdnadshavare uppskattar lyckohjulet. Fast ibland suckar de när de lämnar sina barn.

– Deras barn är så ivriga på vägen till förskolan. De hittar skräp överallt och vill ta med och visa mig. Deras promenad till förskolan tar längre tid än vanligt nu för tiden, säger Schahira med ett nöjt leende.

Schahira och hennes kollegor på Jarlaparkens förskola vinner 5 000 kronor, ett diplom och en stor check att hänga på väggen.

Se en film från prisutdelningen

Sopkampen uppmuntrar barnen

Sopkampen är en tävling som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem. Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag om hur kommunen kan nå sitt mål om minska matsvinn, nedskräpning och bättre sopsortering. 

Läs mer om tävlingen