Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Invigning av konstverket Blått Tecken

Torsdagen den 21 oktober invigs det 13 meter höga konstverket Blått Tecken av konstnären Lenny Clarhäll på Röboåsen. Allmänheten och media är varmt välkommen till invigningen.

Konstverket Blått tecken
Konstverket Blått tecken har fått en ny skepnad

Blått tecken uppfördes redan 1998, men har nu fått ett nytt utseende. Skulpturen, som tidigare hette Tecken, renoverades under 2020 för att bli mer hållbart för framtiden.I samband med renoveringen fick konstnären Lenny Clarhäll en unik möjligheten att föreslå en förändring av sitt eget konstverk.

Lyser för trygghet

Naturområdet där skulpturen är placerad i inspirerade Clarhäll att skapa ett mer levande och flödande uttryck. Resultatet blev ett helt nytt utseende i ett blått böljande mönster med gula accenter och med det nya namnet Blått tecken.

Om kvällar och nätter lyser det från konstverkets vingar ner mot marken. Både trygghetsskapande under årets mörkare månader och en påminnelse av konstverkets närvaro dygnet runt.

- Konstverket Blått Tecken är ett spännande konstverk som nu får ett nytt liv och utseende. Det visar ett exempel på våra ambitioner att hålla alla konstverk i kommunen gott skick, säger Patrik Hedlund (S), förste vice ordförande i kulturnämnden.

Invigning för allmänheten

Allmänhet och media är välkomna att vara med under invigningen som kommer att hållas torsdagen den 21 oktober klockan 17.00 på Röboåsen.

Det blir invigningstal av Patrik Hedlund (S) förste vice ordförande i kulturnämnden. Även Sten Bernhardsson, förvaltningsdirektör för kulturförvaltningen och Paula Branth kommer att medverka. Dessutom kommer konstnären Lenny Clarhäll till invigningen och berättar mer om det nya konstverket.

I samband med invigningen har även Bror Hjorths hus en utställning om Lenny Clarhäll som startar lördag 23 oktober.