Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Firandet av internationella Romadagen ställs in

Den 8 april är den internationella Romadagen, som Uppsala kommun uppmärksammar sedan flera år. Under rådande omständigheter med spridningen av coronaviruset ställs firandet in.

Flagga romer

Romadagen firas i många länder med olika slags ceremonier, en del till minne av förföljelse och övergrepp. Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. 

Dagen har tillkommit för att högtidlighålla den första internationella Roma kongressen i London 1971. I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet, de är idag en av landets fem nationella minoriteter, och språket romani chib är ett av minoritetsspråken.

Den internationella Romadagen är ett tillfälle att fira den romska kulturen och öka medvetenheten om antiziganism, den specifika typen av rasism som riktas mot romer. 

Om romsk inkludering

Kontakt

Helene Löwgren, Samordnare för romsk inkludering
E-post: helene.lowgren@uppsala.se

Emilia Huzcko, Samhällsvägledare
E-post: emilia.huczko@uppsala.se