Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Hat, hot och rasism – vad gör vi åt det?

Tisdagen 21 mars är den internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering. Uppsala kommun uppmärksammar det med ett seminarieprogram på Stadsbiblioteket. Medverkar gör bland annat kommunalråd Ilona Szatmari Waldau (V) och Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

Den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpeville ihjäl 69 kvinnor, män och barn som fredligt demonstrerade mot apartheidslagarna. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism.

Uppsala kommun bjuder in till samtal om hat, hot och rasism och hur vi gemensamt kan engagera oss och agera för förändring och för mänskliga rättigheter.

Plats: Uppsala stadsbibliotek, Mallas sal (entréplanet)

Program

18.00–18.20

Inledning om kommunens nya handlingsplan "Främja mänskliga rättigheter och motverka diskriminering och rasism – Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd.

18.20–19.00 

Vad innebär strukturell diskriminering och vardagsrasism och vad blir konsekvenserna när människor berövas sina rättigheter? – Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

19.00–19.30 

Vad finns det för fördomar om dig? Fredens Hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016 – och berättar om utställningen om fördomar som är på turné i Sverige. Du får också prova fördomstestet för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig.

För mer information

Gro Hansen, utvecklingsledare, kommunledningskontoret
Telefon: 018-727 59 23
E-post: gro.hansen@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-post: erik.boman@uppsala.se