Förslag på miljonsatsning för återstart i Uppsala

Uppsala kommun föreslås satsa över en miljon kronor som extra stöd för kultur- och näringslivet samt att locka tillbaka besökare till stadskärnan efter pandemin. Det föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott under tisdagen.

Under covidpandemin har många verksamheter i Uppsalas stadskärna tappat en stor del av sina kunder. Som en del i hur Uppsala ska locka besökare åter till city föreslår därför kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunen satsar 380 000 kronor extra på evenemanget Allt ljus på Uppsala i november samt ytterligare 400 000 kronor på belysning och juldekorationer i stadskärnan under december.

– När vi sakta börjar öppna upp igen så behöver vi göra vad vi kan för att city ska vara lockande för Uppsalaborna. Därför satsar vi bland annat på att Allt ljus på Uppsala ska bli ännu häftigare än tidigare. För när fler rör sig på stan så får vi både en tryggare centrumkärna och gynnar småföretagarna, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Rekordmånga nya företag

Antalet nystartade företag har samtidigt varit rekordhögt i kommunen under pandemin. För att stötta de företagsfrämjande organisationer som kommunen sedan tidigare har avtal med föreslår arbetsutskottet att kommunstyrelsen beviljar ett årligt ekonomiskt stöd fram till 2024 till:

Uppsala Nyföretagarcentrum, Connect Sverige Region Uppsala, Drivhuset i Uppsala, samt Ung företagsamhet i Uppsala län. Totalt får organisationerna dela på 1 520 000 kronor per år.

– Vi lyssnar på våra entreprenörers behov och vill möta upp tillväxten i småföretagen. Att det startas fler företag och sker fler etableringar är något vi ska förstärka ytterligare. Ökad tillväxt innebär fler arbetstillfällen och skatteintäkter som är avgörande för hela Uppsala kommuns utveckling, säger Mohamad Hassan (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Extra stöd till Connect och Nyföretagarcentrum

För att kunna ge utökad rådgivning och information kring nyföretagande föreslår arbetsutskottet även att Connect Sverige Region Uppsala och Uppsala Nyföretagarcentrum får ett extra stöd på totalt 300 000 kronor under 2022.

Samtliga förslag väntas tas upp till beslut vid kommunstyrelsens nästa möte 22 september.