Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Fördjupade förhandlingar om Uppsala slott

Kommunstyrelsen fattade idag beslut om att fortsätta förhandla med Statens fastighetsverk om utveckling av Uppsala slott och omgivande parkområde som en plats för konst, kunskap och rekreation inklusive lokalisering av Uppsala konstmuseum.

Visionsbild Uppsala konstmuseum. Nedre entrén i Södra bastionen
Visionsbild Uppsala konstmuseum. I den nedre entrén, i Södra bastionen, kan man nå flera funktioner och lokaler, till exempel en slottsutställng. Utanför konstmuseets öppettider kan denna entré användas för att nå bland annat tornrummet och den stora utemiljön på Gräsgården vilket möjliggör uthyrning av delar av lokalerna till möten och evenemang.

Förslaget innebär en fördubbling av Uppsala konstmuseums verksamhet, ett historiskt centrum, en slottsutställning och en attraktiv och tillgänglig slottspark. För att öka tillgängligheten till slottet och andra verksamheter på åsen ska även en förbindelse uppför slottsbacken tittas närmre på.

– Nu tar vi nästa steg i den här satsningen på konsten och på Uppsala slott. Skickliga arkitekter ska nu få visa hur vi kan utveckla slottet och den stora slottsparken på ett sätt som passar den vackra slottsmiljön. Det här är bra både för kulturen och för jobben i Uppsalas besöksnäring, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

För att öka Uppsalabornas tillgång till konsten ska även förutsättningarna för en ambulerande konsthallsverksamhet utredas. Konsthallsverksamheten skulle kunna öppna i lokaler som tillfälligt står tomma genom samarbete med Uppsalas fastighetsägare.

Uppsalas konst- och kulturliv och näringsliv ska bjudas in till dialog kring utvecklingen av Uppsala konstmuseum, historiskt centrum och ambulerande konsthallverksamhet samt hur de kan bidra i utvecklingen av Slottsområdet.

Nästa steg blir att konkretisera hur lokalerna ska se ut invändigt och utvändigt exempelvis genom en arkitekttävling eller liknande.

Läs mer om förslaget Uppsala slott – en plats för konst, kunskap och rekreation

Läs ärendet till kommunstyrelsen