Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Fler upphandlingar från kommunen under pandemin

Uppsala kommun satsar hårt på att bli bättre på upphandling i nära dialog med näringslivet. Under 2020 köpte kommunen tjänster och produkter för nära 4 miljarder och har fler upphandlingar igång än någonsin.

Susanne Afzelius

Enligt Susanne Afzelius, Uppsala kommuns upphandlingschef, satsar kommunen mycket på att bli en mer attraktiv affärspartner.

– Vi har just nu fler upphandlingar på gång än någonsin tidigare och vi fortsätter att stärka vår kompetens inom bland annat hållbar upphandling, service och dialog, säger hon.

Under 2020 hade Uppsala kommun i snitt 128 upphandlingar igång per månad. Det är en ökning med 27 procent jämfört med 2019. Antal startade upphandlingar ökade med 32 procent. Totalt handlade kommunen varor och tjänster för nästan 4 miljarder under 2020 och då är inte de kommunala bolagen inräknade.

En av orsakerna till ökningen kan vara, enligt Susanne Afzelius, att Uppsala kommun har tidigarelagt beställningar och upphandlingar för att stötta näringslivet under coronapandemin.
– Vi vill även göra våra upphandlingar tydligare. Det ska vara enkelt att förstå vilka behov kommunen har och vilka krav vi ställer. Vi vill jobba ännu närmare företagen för att få in synpunkter och mer dialog. Upphandlingsrådet där kommunen träffar representanter för näringslivet och den ideella sektorn är ett exempel på hur dialogen har hjälpt oss att förbättra våra upphandlingar.

Kommunens leverantörsträffar som varit pausade under 2020 på grund av coronapandemin fortsätter i digital form nu i vår. Först ut är en träff med leverantörer inom livsmedel i februari, därefter kommer stora generella träffar att genomföras under våren.
Läs mer om leverantörsträffarna