Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Fira med öppna förskolan 20 september

Öppna förskolan fyller 50 år. Det vill vi fira tillsammans med dig och ditt barn.

Barn med ballong

Välkommen att fira 50 år med öppna förskolan

20 september 10.00–13.00 i Stadsparken.

Ditt barn kan få en ansiktsmålning, blåsa såpbubblor, prova stafflimålning och åka häst och vagn. Tillsammans kan ni gå en tipspromenad och låna böcker från bibliotekscykeln. 

10.30 sångsamling med Ako och Grosse
12.00 föreställning med Teater Prego

Ta med egen picknick eller köp lunch och fika i Gula villan. Evenemanget är för barn som är 0–5 år och deras föräldrar. 

Möt Kristin som förbereder 50-årsfirandet

– Vi laddar för jippo 20 september. Vår tanke är att firandet ska vara en härlig dag för barnen med lek och olika aktiviteter. Vi vill så klart också att föräldrarna ska tycka att det är roligt. Förhoppningsvis leder firandet till att fler familjer får upp ögonen för öppna förskolans verksamhet, säger Kristin Widegren, pedagog på Disponentvillans öppna förskola.

Kristin Widegren har arbetat inom den kommunala öppna förskolan i 30 år. Hon är väl insatt i hur öppna förskolans verksamhet har utvecklats och förändrats genom åren.

– Målet med öppna förskolan har alltid varit att föräldrar ska träffa varandra, möta pedagoger och kunna få stöd vid behov. Och att barn ska träffa andra barn. Sedan har formen förändrats genom åren och anpassats efter behoven som finns i samhället. I dag jobbar vi till exempel mycket med integration och försöker förebygga psykisk ohälsa, säger Kristin. 

Öppna förskolan har stor betydelse för många 

I Uppsala är det ungefär 1 500 familjer som besöker de kommunala öppna förskolorna varje år. Föräldrarna nyttjar öppna förskolan på olika sätt utifrån sina behov. Några föräldrar kommer med sina barn direkt när verksamheten öppnar på morgonen och går vid stängning. Andra är där ett par timmar, knyter kontakter och får de efterlängtade vardagssamtalen. Några är med på en viss aktivitet, som sångstund eller babymassage.

En del kommer dit för att få stöd i sitt föräldraskap och några kommer för att få information, till exempel om hur man söker förskola, hur biblioteket fungerar eller för att lära sig om barns språkutveckling. Och många föräldrar kommer så klart till öppna förskolan för en trevlig stund och för att deras barn ska träffa andra barn och lära sig att samspela.

– Föräldrar och deras barn har olika behov och i nära samarbete med de andra verksamheterna på en familjecentral kan öppna förskolan oftast möta de behoven. Jag vet att vi betyder mycket för många. Det märktes inte minst under pandemin när många familjer kom till vår verksamhet. Då kunde vi ju bara vara utomhus, men familjerna kom ändå i regn och rusk, säger Kristin.

Är du nyfiken på öppna förskolan?

Öppna förskolan är en mötesplats för föräldrar och deras barn, från nyfödda barn till de som ska börja förskoleklass. Det finns sex kommunala öppna förskolor i Uppsala. Alla är en del av en familjecentral där det även finns mödravårdscentral, barnavårdscentral och familjebehandlare från en familjeenhet. Öppna förskolan är gratis och du behöver inte anmäla dig innan du går dit med ditt barn.

Läs mer om öppna förskolan