Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Finskspråkiga förskolan firar tio år

Uppsala kommun är förvaltningsområde för finska och kommunen är skyldig att ge service på finska. Det innebär bland annat att har Uppsalabor rätt till finskspråkig förskoleverksamhet för sina barn. Därför finns en finskspråkig förskola. Den tillhör Hällby förskola som ligger i Stabby. 10 december firar finskspråkiga förskolan tio år.

Bild på röda ballonger

Huvikumpu heter den finskspråkiga förskolan och det betyder Villekulla. Förskolan arbetar utifrån förskolans läroplan i Sverige med samma pedagogik, omsorg och lek som andra förskolor men pedagogerna är både finsk- och svenskspråkiga. De pratar främst finska med barnen men arbetar även med att stärka det svenska språket. Bland annat läser de böcker som finns på båda språken.

– Vi har valt finskspråkiga förskolan för våra tre barn eftersom det är viktigt för oss att de lär sig finska ordentligt. Våra äldsta barn går i skolan nu och vår yngsta son har nyligen börjat på den finskspråkiga förskolan. Han älskar att vara där. Pedagogerna är fantastiska och vi känner oss alltid välkomna, säger Minttu-Maria Martikainen.

Minttu-Maria Martikainen och hennes familj är från Finland och bor i Uppsala sedan 2016. Trots att de tidigare bodde på andra sidan staden valde de att ha sina två äldsta barn på den finskspråkiga förskolan. När de sedan sökte ny bostad bestämde de sig för Luthagen, delvis för närheten till just förskolan.

Pratar modern finska

På förskolan arbetar pedagogerna på olika sätt för att barnen ska lära sig modern finska, som pratas i Finland nu. Därför är många av pedagogerna uppvuxna i Finland och har gått i finsk skola.

– Vi har även en timanställd finsk innebandyspelare som är i Sverige på proffskontrakt under en period. Det är ytterligare ett sätt för oss att få in det moderna finska språket, berättar Sara Lundéll, rektor på Hällby förskola.

Arbetar också med finsk kultur

Pedagogerna på förskolan förmedlar även finsk kultur till barnen. Bland annat uppmärksammar de Finlands självständighetsdag och andra högtider. Pedagogerna har en löpande dialog om vad som är finsk kultur i övrigt.

– Det är viktigt att barnen lär sig om den finska kulturen också. Vi har intressanta diskussioner om vad som är finsk kultur och vad vi ska överföra till barnen. Det som är typiskt finskt för mig kanske inte är det för dig. Vi bjuder även in vårdnadshavare i kulturdiskussionen, säger Sara Lundéll.

Jubileumsfirande 10 december

Finska förskolans tioårsjubileum firas med en maskeradfest 10 december. I samband med firandet uppmärksammar förskolan även Finlands självständighetsdag och Nobeldagen. Eftersom coronapandemin pågår är det bara barn och pedagoger som deltar i firandet.
Mer om kommunen som finskt förvaltningsområde

Uppsala kommun är ett finskt förvaltningsområde och den finska förskolan är en del av uppdraget som kommunen har. Om du vill att ditt barn ska gå i finskspråkig förskola ska du välja Hällby förskola när du ansöker om förskoleplats.

Mer information

Läs mer om finskspråkig förskola på finska

Läs mer om Uppsala kommuns uppdrag som förvaltningsområde för sverigefinnar

Läs mer om hur det är att jobba på den finskspråkiga förskolan på Pedagog Uppsala.