Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Extra många ut i jobb under våren

Sju arbetstagare inom Daglig verksamhet har under våren fått arbete ute på den öppna arbetsmarknaden. Det är en positiv nyhet i Uppsala men även i hela Sverige. Många har hört om Sysselsättningsförmedlingens lyckade resultat i radio både riks och lokalt.

En glad tjej pratar i en mikrofon.

Therese fick jobb inom radio.

Sju unga personer har fått stöd att hitta en arbetsplats och ett arbete som passar dem. Sju arbetsplatser har fått nya lojala medarbetare som verkligen vill göra ett bra jobb. Affär, hotell, vaktmästeri – arbetsplatserna är olika men motivationen på topp hos de nyanställda.

– Våra arbetssökande är en fantastisk resurs för företag för de vill verkligen jobba, berättar Catharina Borg Pettersson som är verksamhetschef inom Vård & omsorgs dagliga verksamhet.

Lyssna om Therese som fått jobb inom radio

Ovanligt lyckat resultat jämfört med hela Sverige

Det finns idag ingen samlad statistik över hur väl man lyckas inom landets kommuner med att stötta arbetstagare från daglig verksamhet att hitta jobb på den öppna arbetsmarknaden. Enligt uppgifter från 2008 hade mer än hälften av kommunerna ett nollresultat. Sysselsättningsförmedlingens resultat är en stor framgång för Uppsala.

Arbetscoacherna stöttar även företagen

Sysselsättningsförmedlingen ser till att matchningen mellan sökande och företag fungerar.

– Jobbcoacherna hjälper de arbetssökande att välja bland yrken som passar deras intressen och förmågor. De har också ett mycket bra samarbete med Uppsalas näringsliv för att hitta praktikplatser. Sedan fungerar de som handledare, ett stöd under praktiktiden.

Steg för steg in i nya jobbet

Jobbcoacherna har en bred kompetens och arbetar bland annat utifrån Open College Network-metodens grundtankar, där man steg för steg går igenom de arbetsuppgifter som den arbetssökande behöver kunna för jobbet.

– Om jag ska jobba i affär behöver jag veta hur kassarbetet fungerar, lära mig mer om företagets varor för att kunna ge kunder råd och så vidare, förklarar Catharina. Vi förbereder den arbetssökande genom att gå igenom alla uppgifter som väntar. Vi kan också utfärda ett OCN-intyg om den arbetssökandes kunskaper.

När en praktik övergår till en fast anställning finns fortfarande en möjlighet till stöd av ett personligt biträde genom Arbetsförmedlingen.

Mer om Sysselsättningsförmedlingen

Läs mer om Sysselsättningsförmedlingen på webbplatsen vardochomsorg.uppsala.se.

Kontakt

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Catharina Borg Pettersson, verksamhetschef Daglig verksamhet.

Telefon: 018-727 16 55

E-post: catharina.borgpettersson@uppsala.se