Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Ensamkommande barn får möjlighet att stanna längre i Uppsala

Uppsala kommun har beslutat att ensamkommande ungdomar som har sökt asyl får bo kvar i kommunen även efter att de har blivit 18 år, för att till exempel avsluta pågående studier.

Regeringen ger kommunerna ett tillfälligt kommunbidrag. Det gäller ensamkommande unga som fyller 18 år eller blir åldersuppskrivna och som har sökt asyl men ännu inte har fått ett slutgiltigt beslut från Migrationsverket om de får stanna i Sverige.

– Vår ambition är att Uppsala ska vara en välkomnande och solidarisk kommun som ser potentialen i alla människor. Det här ger asylsökande ensamkommande unga som känner sig hemma i Uppsala och som studerar här möjlighet att få bo kvar längre i kommunen, säger Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden.

Beslutet fattades av socialnämndens ordförande 19 juli och gäller från beslutsdatum till och med 15 september 2017. De personer som fyller 18 år under den perioden flyttas inte till Migrationsverkets boenden. Slutdatumet är satt för att ge förtroendevalda och tjänstepersoner tid att titta på vilka konsekvenser som beslutet får, vilka som kommer att omfattas av beslutet och hur länge de kommer att omfattas av det.

Läs frågor och svar om ensamkommande som fyller 18 år på regeringen.se.

Mer information

Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden
Telefon: 072-395 54 65

Susanne Järved, pressansvarig
E-post: susanne.jarved@uppsala.se