Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Elever från alla håll gillar Gränbyskolan

I höst byter omkring två tusen elever i Uppsala till en annan skola, inför en högre årskurs. Elever från många olika håll som inte känner varandra ska samsas i korridorer och klassrum. Några elever i årskurs 7 på Gränbyskolan berättar hur de har upplevt det: ”Vår klass är som en stor familj".

Elever på Gränbyskolan

Rama, Saga, Emina, Tova, Miriam, Rebecca och Zilan (ej i bild) berättar om sin känsla för Gränbyskolan.

På Gränbyskolan finns elever som kommer från Rasbo, Vänge, Jumkil, Vattholma och Gränby men också orter som Knivsta, Lycksele och Umeå.

Hur var det att komma som ny elev till en skola i ett helt annat bostadsområde än där man växt upp?

Rama, Saga, Emina, Tova, Miriam, Rebecca och Zilan (ej i bild) berättar om sin känsla för Gränbyskolan.

– Jag blev så överraskad, berättar en av eleverna. Gränbyskolan var inte mitt första val, utan det tredje, så jag var väldigt tveksam att börja här. Jag tyckte skolan var ful. Men nu är jag glad att jag kom hit. Här blir man sedd av lärarna. De frågar till exempel hur jag mår och är intresserade fast de inte ens är mina egna lärare.

”Man känner sig välkommen"

De andra eleverna bryter in, alla är helt överens. Här är rektor och lärare så synliga. Någon vuxen står till exempel alltid och hälsar välkommen i entrén när eleverna kommer på morgonen. Alla elever vet vem som är rektor på skolan och rektorn hejar och känner igen alla, när de ses i korridorerna. Lärarna är också så bra på att lära ut, enas eleverna om.

– De hjälper tills man förstår, genom att använda olika sätt att lära ut.

Rektorn har ordnat ett litet bibliotek utanför sitt rum där eleverna kan sitta och läsa, spela kort och prata. ”Jag älskar det och blir nästan arg när det är upptaget”, säger en av eleverna och alla skrattar. Ibland händer det också att någon elev knackar på rektors dörr och frågar ”får jag sitta och plugga inne hos dig” och får ja.

”Vi är olika, men vi är kompisar ändå”

Ingen av eleverna hade träffat de andra tidigare, men lärarna satte dem tillsammans lite olika när de hade grupparbeten så att alla i klassen lärde känna varandra. Nu känner eleverna sig som i en stor familj. Två av dem gick tidigare på samma skola i Gränby men då pratade de aldrig med varandra, nu är de kompisar.

En av eleverna vänder sig till de övriga och säger:

– Det var bra att komma hit. Här får man vara på sitt eget sätt. Alla är olika. Vi är olika, men vi är kompisar ändå.

Om Gränbyskolan på granbyskolan.uppsala.se

Om Kuben för mänskliga rättigheter på Gränbyskolan

Om statsminister Löfvéns besök på Gränbyskolan 

Kontakt

Rektor på Gränbyskolan, Cilla Peiro

cilla.peiro@uppsala.se