Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Elev på Uppsala yrkesgymnasium Jälla är finalist i SM för unga plåtslagare

Anton Lindvall, 19 år, är en av sex finalister i årets SM för unga plåtslagare. Tävlingen kommer att genomföras i Katrineholm 14–15 april.

Anton Lindvall visar upp sitt tävlingsbidrag
Anton Lindvall visar upp sitt tävlingsbidrag som ledde till att han gick vidare till SM-finalen.

På Uppsala yrkesgymnasium Jälla går Anton Lindvall, han är för närvarande en av Sveriges bästa unga plåtslagare.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna och tycker att allt som man gör inom plåt är relaterat till konst. Det bästa med plåt är friheten med att hitta på egna lösningar. Stoltheten för yrket har jag efter min lärare Jan Bringegård på Jälla. Han har inspirerat mig i det mesta, säger Anton Lindvall.

SM-final 14–15 april

I slutet av januari genomfördes uttagningstävlingarna till årets SM-final i plåtslageri. 117 plåtslagarelever från 24 av landets olika gymnasieskolor deltog. Varje skola fick skicka in sitt bästa bidrag till den centrala juryn som nu har utsett de 6 finalisterna.

SM-finalen kommer att genomföras i Katrineholm 14–15 april. Arrangemanget anpassas efter då rådande restriktioner och planen är att alla som är intresserade ska kunna följa tävlingen live via en digital sändning.

Läs mer om finalisterna på platslagare.nu 

Om plåtslagaryrket

Att jobba som plåtslagare innebär ett fritt yrke med höga krav på estetik och funktion. En plåtslagare behöver därför vara händig, kreativ och en god problemlösare.

En plåtslagare ska kunna samarbeta både direkt med kund och övriga yrken inom byggbranschen som arkitekter, konstruktörer, snickare och murare. Numera är det även en stor efterfrågan på solceller som monteras på taken, då behövs även ett bra samarbete med elektriker.