Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Dekaler om godkänd livsmedelskontroll kommer inte från kommunen

Uppsala kommun är oroliga för att en certifiering av restauranger som ett privat företag utför ska blandas ihop med de kontroller som utförs av kommunens livsmedelsinspektörer. I samband med certifieringen erbjuds ett klistermärke att sätta upp i restaurangen. Klistermärket har en snarlik logga som den som används på Uppsala kommuns gratistjänst livsmedelskollen, men kommunen har inget med certifieringen att göra.

Sedan 2015 offentliggör Uppsala kommun resultaten av sina inspektioner av restauranger och serveringar, skola och omsorg och butiker på www.uppsala.se/livsmedelskollen

Kategoriseringen har tre nivåer: 
1. Utan avvikelse eller mindre avvikelse (grön) 
2. Avvikelse som kräver extra kontroll (orange)
3. Ny verksamhet eller ingen kontroll gjord. 

Med hjälp av en grön eller orange smiley på livsmedelskollen.se blir det tydligt vilken bedömning miljöförvaltningen har gjort.

Livsmedelskollen ska vara en hjälp för de som till exempel planerar ett restaurangbesök eller en förälder som vill veta att skolköket på barnens skola har inspekterats av miljöförvaltningen och om den i så fall klarats sig ifrån allvarliga avvikelser.

— Vi ser en risk för att de som ser det här klistermärket tror att det är kommunen som står bakom certifieringen. Tråkigt nog verkar det också som att verksamheter, som fått besök av företaget, tror att de kommer från Uppsala kommun. Det finns inget som heter ”godkänd livsmedelskontroll” som det står på klistermärket och man använder en logga som liknar vår och formuleringar som kan blandas ihop med vår Livsmedelskollen, säger Tobias Johansson, avdelningschef Livsmedelskontrollen, Uppsala kommun.

Miljöförvaltningen har ett myndighetsuppdrag att granska bland annat restaurangkök för att kontrollera om maten hanteras på ett sätt som är tryggt och säkert för de som ska äta den. När livsmedelsinspektörerna kommer på besök visar de alltid yrkeslegitimation.

— Självklart måste varje näringsidkare själv bestämma vem man vill köpa tjänster av. Men vill man kolla upp hur olika verksamheter uppfyller lagkraven, är det bästa att gå in på www.uppsala.se/livsmedelskollen, säger Tobias Johansson.

Enligt beslut från riksdag och regering ska livsmedelskontrollen finansieras av avgifter. Varje företag betalar en årsavgift, som ska täcka kostnaden för de regelbundna rutinkontrollerna. Om det är allvarliga avvikelser, som gör att extra kontrollåtgärder måste genomföras, får de kostnaderna betalas av företaget.

För mer information

Tobias Johansson, avdelningschef Livsmedelskontrollen
Telefon: 076-100 75 08
E-post: tobias.johansson@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon:
018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se