Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Dags att söka förskola inför hösten

Vill du att ditt barn ska börja på förskolan till hösten? Då är det dags att söka nu. Ta hjälp av kommunens färgkodning så har du större chans att få plats på en förskola som du vill ha.

Barn på förskola blåser såpbubblor

Nu till sommaren slutar 2 500 barn på förskolan för att ta steget till förskoleklass i höst. Det skapar många lediga platser på både kommunala och fristående förskolor.

 – Det här gör att chansen är extra stor att man får den plats som man vill ha. Du behöver ansöka fyra månader innan du vill att ditt barn startar på förskolan. Alltså är det från och med nu i mars som du ska söka till en förskoleplats som startar i augusti, säger Caroline Sedin, enhetschef för antagning förskola.

Färgkodning som hjälper vårdnadshavare

För att göra det enkelt för dig som är vårdnadshavare har kommunen tagit fram ett dokument med färgkodning av alla förskolor i Uppsala kommun, både kommunala och fristående förskolor utan egen kö. Med färgkodningen kan man enkelt se ungefär hur många platser en förskola har i nuläget och anpassa sina val efter det

Du kan använda dig av färgkodningen för att se hur stor chans du har att få en plats på den förskolan som du har valt. Om du har valt tre förskolor som är rödmarkerade är det inte så stor chans att man får någon plats där. Då är det bra om du väljer någon som också är grön. Då har du större chans att få in ditt barn på en förskola som du vill, säger Caroline.

Eftersom antalet lediga platser ändras så kommer informationen bara finnas tillgänglig från 18 mars till 30 april när flest vårdnadshavare söker.

Om du ansöker till en fristående förskola med egen kö ska du vända dig direkt till den aktuella förskolan med din ansökan.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker till en förskola och hitta dokumentet med färgkodningen.