Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Cityvärdar för mindre trängsel

Nyrekryterade cityvärdar lotsar från och med idag fredag besökare i Uppsala stadskärna. Värdarna ska hjälpa till att undvika trängsel under julhandeln och därmed minska risk för smittspridning.

Drottninggatan med julbelysning slottet i bakgrunden
Cityvärdar ska hjälpa till att minska risken för trängsel i julhandeln.

Julhandeln i Uppsala stadskärna är normalt något som både handlare och besökare ser som en av årets höjdpunkter. Med coronapandemin är situationen helt annorlunda. För att minska risk för trängsel och smittspridning rekryterar kommunen genom Uppsala Citysamverkan cityvärdar som ska vara ett stöd till besökare, butiker, restauranger och andra verksamheter.

– Vi vill underlätta för både anställda och kunder att få en trygg julhandel, utan smittspridning, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.
Hon håller just på att rekrytera de sista av totalt tolv personer för arbetet att under fyra veckor hjälpa till i stadskärnan.
– Det är personer som bland annat har arbetat i handel och restaurang, men som har blivit av med sina jobb, flera just på grund av coronapandemin. Så på sätt och vis är det en dubbelverkande insats mot effekterna av pandemin, där många företag har tvingats permittera personal.
Butiksinnehavare ska även ha möjlighet att kontakta värdar och be om hjälp med att upplösa eventuell trängsel i butiker.
– Cityvärdarna ska röra sig på stan varje dag, när de behövs som mest, primärt på eftermiddagarna, säger Lisa.
I flera av Uppsalas andra köpcentrum finns sedan tidigare värdar för att hjälpa besökare och butiker. I centrala Uppsala finns även stadsvärdar som bland annat håller ordning på cykelparkeringar. Lisa hoppas att cityvärdarna blir ett komplement till dessa för en tryggare stadskärna.
Läs mer om kommunens stöd till näringslivet med anledning av pandemin.