Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Biblioteken öppnar igen

Bibliotek Uppsala öppnar sina lokaler igen efter att de har varit stängda i några veckor. Biblioteken öppnar med begränsad service och kortare öppettider. För att undvika trängsel i lokalerna tar Bibliotek Uppsala inte ut några förseningsavgifter fram till 28 februari.

Böcker

Biblioteken öppnar från och med 1 februari men bara för korta ärenden. Det kan till exempel vara att låna eller lämna böcker, hämta reservationer eller skaffa lånekort. I vissa bibliotek får du också använda datorer om du behöver ha tillgång till internet för viktiga ärenden. Du kommer också att kunna kopiera, skanna eller skriva ut dokument. De internetpunkter som erbjuder tillgång till datorer och internet fortsätter att vara öppna.

Bibliotekens studierum och grupprum är stängda för närvarande. Biblioteksbussarna och tjänsten Boken planerar att starta sin verksamhet 15 februari.

Begränsat antal besökare

Antalet besökare som kan vistas samtidigt på bibliotekslokalerna är begränsat för att bidra till minskat smittspridning. Hur många som kan tas emot varierar beroende på lokalens utformning och storlek. Det är bra om du kan förbereda ditt besök och inte stannar längre än du måste. Biblioteken har flest besökare i början av veckan och det är därför bra om du kan skjuta på ditt besök till senare i veckan.

För att du ska känna dig trygg när du besöker biblioteken utgår Bibliotek Uppsala från de rekommendationer som finns för att minska smittspridningen. Utöver ett begränsat antal besökare på samma gång så finns det alltid handsprit tillgängligt och det finns plexiglas vid informationsdiskarna. 

Du som besökare måste också tänka på att hålla avstånd till andra. Bibliotekets personal får inte heller komma för nära dig om du behöver hjälp med något.

Uppdaterad information om vad som gäller för varje enskilt bibliotek, som öppettider eller tillgänglig service, finns på  bibliotekuppsala.se.

För mer information