Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Bibliotek Uppsala förstärker arbetet med integration

Kulturnämnden har utökat Bibliotek Uppsalas budget för att stärka arbetet med litteratur, språk och berättelser för barn. Ett resultat av detta är att Bibliotek Uppsala anställt två bibliotekspedagoger. Syftet är att nå fler barn och föräldrar i Uppsala genom att samarbeta med förskolor och möta barn och vuxna utanför biblioteket, till exempel på lekplatser och olika evenemang.

– Biblioteken är en viktig aktör för integration och inkludering. Nu vill vi nå fler Uppsalabor som inte har upptäckt biblioteket än. Ett sätt att göra det är att möta människor utanför bibliotekets väggar. Arbetet kommer att ledas av två bibliotekspedagoger, Katarzyna Kasprzyk och Ewa Svärd, säger Johanna Hansson, stadsbibliotekarie.

Katarzyna Kasprzyk är anställd på en helt ny tjänst. I uppdraget ligger att arbeta med integration och språkutveckling med fokus på barn som är 0–6 år.

– En del av mitt arbete innebär att stärka samarbetet mellan bibliotek och förskolor, speciellt i frågor som rör flerspråkighet. Bibliotekarierna i Uppsala kommun har bra kompetens som kan användas för att hjälpa förskolorna att utveckla ett interkulturellt förhållningssätt. Det kan handla om verktyg i form av böcker, språkväskor eller tips på resurser on-line. En annan del är att möta barnen i deras vardag, till exempel genom att skapa pop up-bibliotek där barnen är: på lekplatser och på olika evenemang för barn, säger Katarzyna Kasprzyk.

Ewa Svärd har arbetat länge inom Bibliotek Uppsala och ska nu som bibliotekspedagog fokusera på att nå barn med behov av särskilt stöd.

– Biblioteken betyder oerhört mycket för kommuninvånarnas möjligheter och tillgång till läsande, lärande och litteratur. Kulturnämndens satsning på bibliotekens uppsökande arbete ska ge fler barn tillgång till litteratur, språk och berättelser, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

För mer information

Johanna Hansson, chef Bibliotek Uppsala
Telefon: 018-727 17 48
E-post: johanna.hansson@uppsala.se

Katarzyna Kasprzyk, bibliotekspedagog
Telefon: 018-727 25 49
E-post: katarzyna.kasprzyk@uppsala.se