Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Beslut om upphandling av äldreboenden

Uppsala kommun kommer att upphandla sju boenden under perioden 2020 till 2021. Det beslutade äldrenämnden vid sitt sammanträde den 28 november.

Man och äldre kvinna tittar på surfplatta.

Äldrenämnden upphandlar sex boenden i egen regi och förnyar upphandlingen av ett boende i privat regi för att öka kvalitet och effektivitet inom verksamheterna. I valet av boenden har hänsyn tagits till geografiskt läge och möjligheter till effektiviseringsvinster.

– Vi vill se om det finns andra utförare än kommunen som kan vara med och utveckla verksamheten med nya idéer och arbetssätt. Men vi tummar aldrig på principen om att vård och omsorg ska ges med hög kvalitet. Därför ställer vi höga krav på kvalitet och uppföljningar, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i äldrenämnden.

De sju boenden som är aktuella är Lundgården och Björklingegården, Hagundagården och Dalbyhemmet, Karl Johansgården och Västergården. Tunåsen upphandlas på nytt då nuvarande avtal löper ut 31 mars 2021.  

Antalet äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas, som bedrivs i kommunens egen regi har ökat markant under de senaste åren. Genom beslutet om upphandlingarna uppnås en jämnare fördelning mellan kommunala och privata utförare. Det säkerställer att kommunen fortsatt kan ta sitt lagstadgade yttersta ansvar för att erbjuda äldreomsorg till kommuninvånarna liksom möjligheter till ökad kvalitet och kostnadseffektivitet.

Inom Uppsala kommun tillämpas ett valfrihetssystem för särskilt boende. Det innebär att den enskilde som har beslut om insats kan välja utförare av de som blivit godkända av äldrenämnden.