Det råder eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om förbudet.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Bättre belysning i Gottsundaområdet

Under 2018–2019 har Uppsala kommun förbättrat belysningen på flera ställen i Gottsundaområdet. Det är en del av arbetet för att öka tryggheten, och ett resultat av dialoger med boende och verksamma.

Belysning påverkar våra möjligheter att använda och röra oss i offentliga miljöer på kvällar och nätter. Belysning ska utformas så att den hjälper oss att få en bra överblick över platsen och att hitta rätt. Den ska också synliggöra miljöns kvaliteter.

- Vi på kommunen jobbar med allmän platsmark så som gator, torg och parker så att medborgare känner sig välkomna och trygga i Uppsala. Här spelar belysningen en viktig roll. Vi har investerat i trygghetsstärkande belysning på ett flertal ställen i Gottsundaområdet under de senaste två åren, förklarar Johannes Eriksson, projektledare  på Uppsala kommun.

- Belysningen längs hela Bandstolsvägen har förstärkts. Och belysningen på Valthornsvägen i anslutning till Gottsunda centrum har förbättrats på flera ställen. Förutom det så finns nu effektbelysning på en husfasad på Bandstolsvägen, i en skogsglänta längs Stenhammars väg, samt både i Lina Sandells park och Stenhammarsparken. Några andra gator som fått bättre belysning är Musikvägen, Orkestervägen och Flöjtvägen, berättar Johannes.

Bandstolsvägen före och efter
Bandstolsvägen före och efter förändringen.

Ett kvitto på att arbetet har gett resultat är fåtalet antalet anmärkningar kring just belysning som uppmärksammades i den senaste trygghetsvandringen i Gottsundaområdet, i slutet av oktober 2019.

- Trygghetsvandringar är en metod för att upptäcka och åtgärda platser som upplevs som otrygga eller bedöms vara osäkra, och ger människor möjlighet att påverka miljön de lever i. Dessa vandringar, som genomförs i samverkan mellan olika verksamheter, gör också att människor kommer samman och diskuterar viktiga frågor, avslutar Johannes.

Johannes Eriksson
Johannes Eriksson

Se filmen om belysningsförbättringarna i Gottsundaområdet .

Arbetet med förbättrad belysning runtom i Uppsala kommun fortsätter. Följ utvecklingen på uppsala.se/trygghet.