Nu startar vi årets avgiftskontroller för barnomsorgen

Varje år genomför Uppsala kommun en avgiftskontroll för att se till att de familjer som har barnsomsorg i kommunen betalar rätt avgift.

Bild på förskolebarn som leker på gården.

Avgiftskontrollerna är en rättvise- och trygghetsfråga för att se till att alla familjer betalar rätt avgift för barnomsorgen enligt den taxa som finns. Kontrollen sker med två års fördröjning eftersom Skatteverkets uppgifter inte finns tillgängliga tidigare. Nu startar vi alltså avgiftskontrollen för året 2020.

Det här händer

Under avgiftskontrollen tar vi in uppgifter från Skatteverket där vi ser vad alla vårdnadshavare har tjänat under året 2020. Därefter stämmer vi av om de har betalat rätt avgift för barnomsorgen. Om avgiftskontrollen visar att ett hushåll har betalat fel barnomsorgsavgift gör vi en justering.

Om man har betalat för lite

Ett hushåll som har betalat för låg avgift får betala den återstående summan. Då får man en retroaktiv faktura från kommunen. Fakturan kommer någon gång mellan slutet av september till november. Du kan skjuta på betalningen i tre månader. Du kan också bestrida fakturan.

Läs mer om hur du skjuter på betalningen eller bestrider fakturan

Om man har betalat för mycket

Ett hushåll som har betalat för hög avgift får pengarna tillbaka. Då får man en återbetalning någon gång mellan oktober och december.

Du hittar all information om avgiftskontroller och kontaktuppgifter här