Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Arbetssökande söker sig till vuxenutbildningen

När antagningen till augustistarten inom vuxenutbildningen stängde fredag 5 juni hade drygt 2 450 ansökningar kommit in, en ökning med 12 procent i jämförelse med samma period 2019. En tydlig skillnad från tidigare år är också att antalet sökande som uppger att de är arbetssökande har ökat dramatiskt.

Undersköterska pratar med äldre kvinna i rullstol
Yrkesutbildningen undersköterska är populär.

När du ansöker till vuxenutbildningen anger du om du är arbetssökande. Antalet arbetssökande i Uppsala som söker till yrkesutbildningar på vuxenutbildningen har ökat med 44 procent jämfört med förra året. För teoretiska gymnasiekurser är ökningen 30 procent.

– Det är glädjande att fler vill utbilda sig under perioder då läget på arbetsmarknaden är osäkert. På så sätt kan de efter avslutade studier snabbare återgå i arbete och arbetsgivare får tillgång till utbildad arbetskraft. Ökningen visar att de sökande ser vuxenutbildningen som en möjlig väg till framtida försörjning. Det är rimligt att tro att ökningen vi ser är kopplad till den rådande coronasituationen, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Fokus på goda chanser till jobb

En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård, men även elektrikerutbildningen och operatör inom läkemedelsindustrin har lockat många sökande.

– Inom vuxenutbildningen arbetar vi ständigt med att erbjuda relevanta utbildningar kopplade till branscher där det finns ett stort rekryteringsbehov. Det är mycket viktigt, inte minst nu när arbetslösheten ökar. Vårt fokus ligger på att ge våra elever så goda chanser som möjligt att få ett jobb efter att de avslutat sina studier, säger Lena Winterbom, skolchef och direktör arbetsmarknadsförvaltningen. 

Vuxenutbildningen i Uppsala kommun erbjuder 250 kurser och utbildningar, från allmänna ämnen på grundskole- och gymnasienivå till yrkesutbildningar, svenska för invandrare (sfi) och lärlingsutbildningar.

Läs mer om vuxenutbildningen i Uppsala på  utbildningsochjobbcenter.uppsala.se/