Pressmeddelande

Arbetet mot våld stärks i Uppsala

Uppsala kommun prioriterar trygghetsfrågorna. Nu föreslås en kartläggning av kommunens arbete mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, våld mellan kriminella och ungdomsbrottslighet.

Arbetet mot våld stärks i Uppsala

- Våra insatser för att förebygga våld och stötta de som utsätts ska vara effektiva och rejäla. Kartläggningen är ett första steg för att förbättra kommunens arbete mot våld som kommer leda till fler åtgärder, säger Eva Christiernin (S), ordförande socialnämnden., säger Eva Christiernin (S), ordförande socialnämnden

På socialnämndens sammanträde 25 september föreslås att förvaltningen får i uppdrag att kartlägga kommunens arbete med våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, våld mellan kriminella och ungdomsbrottsvåld. Kartläggningen ska leda till ökad kunskap om lagar, konventioner, förordningar och aktuell forskning i ämnet. Socialförvaltningen ska säkerställa arbetet med att möta personer som upplever våld.

Kartläggningen ska leda till ett större utvecklingsarbete vilket på sikt har som mål att Uppsala kommun ska tillhöra en av de bästa kommunerna när det gäller arbetet med personer som på något sätt upplever eller utövar våld. Målet är att socialtjänsten ska ha ett systematiskt, rättssäkert, forskningsbaserat och kvalitetsbaserat arbetssätt i alla ärenden som rör våld, oavsett om det rör sig om ett utredningsförfarande eller stödinsatser.

Socialförvaltningen ska vid ett beslut rapportera resultatet av kartläggningen till socialnämnden i december.