Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

"Jag vill vara en bromskloss så inte andra blir sjuka”

Vaccineringen mot covid-19 i Uppsala kommun har kommit igång på allvar för de som jobbar inom vård och omsorg och även för vissa riskgrupper. Uppsala kommun fortsätter att följa utvecklingen och för att få en inblick i vaccinationsprocessen har vi träffat medarbetare och boende inom hemtjänsten som har tagit vaccinet. Det gör vi för att höra hur deras tankar har gått och hur upplevelsen har varit.

Näst på tur i vår intervjuserie är Marianne Reggie, sjuksköterska på Lundagården.

"Jag har vaccinerat mig", Marianne Reggie, sjuksköterska Lundagården.

Marianne Reggie.

Hur har den pågående pandemin påverkat ditt liv?

– Arbetet har blivit lite krångligare. Det är mycket ny information och många nya rutiner att ta till sig varje vecka. Privat har det inte påverkat mig mer eller mindre än någon annan. Restriktionerna har självklart begränsat möjligheten för mig att göra olika saker. Men det är inte mer synd om mig än någon annan.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– Två orsaker. 1, jag vill inte själv bli sjuk i covid-19. 2, jag vill vara en bromskloss så inte andra blir sjuka. Framförallt vill jag bidra till att inte sprida smittan vidare till personer i riskgrupper. Jag tycker även att det är självklart att vaccinera sig. Därför vill jag verkligen uppmana alla att vaccinera sig. Och när man arbetar på ett äldreboende som jag tycker jag att man har en moralisk skyldighet att vaccinera sig.

Läs fler intervjuer med medarbetar som vaccinerat sig mot covid-19.

Allmänt om vaccinationerna:

  • Det är Region Uppsala som ansvarar för att vaccinationerna genomförs och följer Folkhälsomyndighetens prioritering om vilka som ska vaccineras först.
  • Vaccinerna levereras löpande och i flera omgångar till regionen. Tillgången till vaccin avgör hur snabbt det går att erbjuda vaccinationen till dig som bor här.
  • Myndigheternas målsättning är att alla boende i Sverige som är över 18 år ska erbjudas gratis vaccinering mot covid-19 under det första halvåret 2021.
  • I den första prioriteringsgruppen ingår de som bor eller arbetar på särskilda boenden samt de som arbetar inom hemtjänst i regionen.

Hitta mer information om vaccination mot covid-19 på 1177.se

Mer information om vaccinationerna hittar du på sidan vaccination mot covid-19 på uppsala.se