Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

700 extratjänster ska få flera Uppsalabor i arbete

Kommunen och Arbetsförmedlingen i Uppsala satsar på 200 extratjänster i år och 500 platser för 2018. Extratjänsterna ska ge arbetslösa personer jobb och en stärkt position på arbetsmarknaden. Satsningen påverkar arbetsmarknaden, möjligheten för långtidsarbetslösa, underlättar etableringen och minskar samtidigt kommunens kostnader för försörjningsstöd.

Uppsala kommun gör nu verklighet av regeringens satsning på extratjänster. Extratjänsterna ska ge arbetslösa personer jobb och en stärkt position på arbetsmarknaden.

– Med det här avtalet går ytterligare 700 Uppsalabor från bidrag till jobb. Det är bra för individerna, för att stärka Uppsalas välfärd och för kommunens ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Kommunen och arbetsförmedlingen samverkar nära i satsningen. Staten står för merparten av kostnaderna, men det är kommunen som anställer personerna. Extratjänsterna omfattas av kollektivavtal och samarbetsparterna är överens med facket.

– Det är positivt att Uppsala kommun tar till vara denna möjlighet att erbjuda extratjänster till personer som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Att kommunen nu kan erbjuda 700 platser är mycket glädjande. En extratjänst kan vara en bra möjlighet att som långtidsarbetslös komma tillbaka och återigen få ett fotfäste på arbetsmarknaden, säger Håkan Hillerstig, chef för Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Extratjänsterna riktar sig till personer som är långtidsarbetslösa eller nyanlända.

– Vi har i dag en situation med brist på arbetskraft samtidigt som många vill ha ett jobb men inte får något. Med extratjänsterna kommer flera Uppsalabor att arbeta och göras anställningsbara. Att se till så att flera har ett jobb att gå till är avgörande för att skapa ett mer jämlikt, tryggt och hållbart samhälle, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Extratjänsterna är tidsbegränsade till tolv månader men kan förlängas till sammanlagt två år. De kommer att finnas inom kommunens olika verksamheter.

För mer information

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 34

Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 073-079 86 05
E-post: ulrik.warnsberg@pol.uppsala.se

Håkan Hillerstig, chef för Arbetsförmedlingen i Uppsala
Telefon: 010-486 42 70
E-post: hakan.hillerstig@arbetsformedlingen.se

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig 
Telefon: 018-727 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se