Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Var med på Aspens dag 19 april

Onsdag 19 april med start 16.00 firar vi att aspen, Upplands landskapsfisk åter kan vandra uppför Islandsfallet tillsammans med andra fiskar.

En asp
En asp. Illustration av Wilhelm von Wright

Plats: Fisktrappan vid Islandfallet
Tid: 19 april 16.00
Evenemanget direktsänds på Youtube  

Så här års kan hundratals aspar, fiskar som är över halvmetern långa, vandra upp via fisktrappan vid Islandsfallet till Aspforsen vid Upplandsmuseet för att leka inne i centrala Uppsala. Allt detta är möjligt tack vare de åtgärder som gjorts av Uppsala kommun och Naturskyddsföreningen för att underlätta för vandrande fisk.

Om det är en lämplig tid kommer Upplandsstiftelsen att ha en ryssja vid fiskvägen vid Islandsfallet för att försöka fånga asp och märka dem.

Personal från Biotopia och Upplandsstiftelsen kommer hjälpa alla att kunna ta del av aspmärkningen och få se dessa mäktiga fiskar. Vi hoppas att det är just denna dag som asparna vill vandra upp!

Passa också på att besöka Pumphuset på andra sidan Fyrisån som har öppet för allmänheten. 

Läs mer om Uppsala kommuns arbete med fisktrappor

Program för Islandsfallet

16.00 Försnack

Vi pratar om vad det finns för fiskar i Fyrisån och hur vi vet att de finns där.

16.30 Ryssjan vittjas

Upplandsstiftelsens personal visar upp fiskar som fångats i nätstruten som fästs i fisktrappans mynning. Fiskarna mäts och märks med PIT-tags och släpps ut för vidare färd uppför Fyrisån.

17.00 Föreläsning på Pumphuset: Hur kan Fyrisån ändra färg från dag till dag?

Många har nog lagt märke till att Fyrisåns vatten kan se olika ut vid olika tillfällen. Oftast ser det ut som en någorlunda klar grönbrun soppa, men ibland växlar färgen på någon dag till något som mer ser ut som kaffe latte. Hur kan det komma sig? Jens Fölster, forskare på SLU kommer att presentera SLU:s arbete med mätningar i Fyrisån och med att minska påverkan från jordbruket.

Om aspens dag

Aspens dag är ett samarrangemang mellan Biotopia, Upplandsstiftelsen, Länsstyrelsen i Uppsala län, Uppsala kommun, Pumphuset, SLU och Fyrisåns vattenförbund.