Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Välkommen till invigning av Brunnslockspoesi

Har du sett ett brunnslock som ser lite annorlunda ut på sista tiden? Välkommen på invigning av Uppsalas brunnslockspoesi.

Brunnslock med dikt på gågatan
Uppsala deltar i projektet Brunnslockspoesi.

En del har lagt märke till att Uppsala sedan några veckor tillbaka har 15 nya brunnslock i gatorna, med guldkant och en dikt av Uppsalapoeten Mariam Naraghi ingjuten direkt i järnet. 

Måndag 3 april 13.00 invigs Uppsalas brunnslockspoesi i Stadsparken vid Pumphuset, Munkgatan 1.

Projektet är en del i Uppsalas process mot en ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Syftet är både att visa ett sätt att ge kulturen nya platser och scener, men också visa nya sätt att samverka mellan olika aktörer och funktioner.  

Program

13:00 – 13:30 Tal och invigning

Tal av Linda Eskilsson, ordförande Kulturnämnden, Rafael Waters ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden, Rikard Malmström, ordförande Uppsala vatten, läsning av brunnslocksdikten.

13:30 Filmpremiär i Pumphuset

Uppsala vatten visar filmen Dolt under ytan som tar oss med under brunnslocken och visar vad som döljer sig i vattenledningarna.

14:00 – 15:00 Poesiworkshop för barn, unga och familjer

Välkommen på en poesiworkshop i Pumphuset för barn, unga och familjer. Samarrangemang mellan Uppsala vatten och Bibliotek Uppsala

Om projektet Brunnslockspoesi

Brunnslockpoesi finns nu i ett flertal orter från Umeå i norr till Malmö i syd. Brunnslockspoesin syftar till att lyfta fram poesin i samhället och samtidigt väcka intresse för vatten och kretsloppsfrågor. Årets dikt, Näckrosbladen guppar, är skriven av Uppsalapoeten Mariam Naraghi:

"Näckrosbladen i dikten är från en kajaktur som jag och min äldsta son gjorde på Fyrisån sommaren 2021. Eftersom regnkopplingen inte är så tydlig som i tidigare års brunnslocksdikter, funderade jag ifall min dikt verkligen kunde funka. Men cirka en vecka innan deadline, började det dyka upp stora lappar med texten Fyrisån börjar här på Uppsalas trottoarer intill gatubrunnarna. När de här trottoarlapparna dök upp kände jag att Uppsalas dagvattennät stöttade mig och dikten.”

Samarrangörer: Uppsala vatten och Bibliotek Uppsala