Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Utökat stöd till personer med intellektuell funktionsnedsättning

Uppsala kommun ger personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att få boendestöd. Genom boendestöd kan en person stärka sina förmågor att själv hantera vardagen och därigenom stärka den egna självständigheten.

– Det känns väldigt bra att vi utökar insatsen boendestöd även för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den här insatsen kommer bidra till att främja den enskildes självständighet, säger Asal Gohari (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Boendestöd kan vara en lämplig insats för personer som har ett eget boende och som har svårt att ta emot insatser från vanlig hemtjänst och som inte har rätt till personlig assistans. Utgångspunkten är att stärka personens förmågor att själv att hantera sin vardag, behålla kontakten med viktiga personer och myndigheter och på så sätt stärka den egna självständigheten. Boendestöd är en insats som beviljas inom socialtjänstlagen (SoL).

Boendestödet har tidigare riktat sig till personer med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som är 18 år och äldre. Nu kommer också personer med intellektuell funktionsnedsättning att kunna beviljas boendestöd. Samma åldersgräns gäller som tidigare men i vissa fall kan också yngre personer få boendestöd, om de har särskilda behov.

– Att Uppsala kommun nu följer efter andra kommuner som också fattat beslut om att utöka målgruppen även till personer med intellektuell funktionsnedsättning är positivt och kommer bidra till att Uppsala kommun på ett bättre sätt möter brukarnas behov, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör.

Läs omsorgsnämndens beslut om utökning av boendestöd