Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Uppsala kommun får Svenska Jämställdhetspriset 2023

Uppsala kommun tog under tisdagskvällen emot Svenska Jämställdhetspriset 2023. Kommunen får priset för sitt systematiska och mångåriga arbete med jämställdhet på strategisk och operativ nivå. Ett arbete som gjort skillnad för många Uppsalabor.

En person ser glad ut och håller i en blombukett
Hållbarhetschef Ida Bylund Lindman tar emot Svenska jämställdhetspriset under konferensen Forum Jämställdhet.

– Uppsala ska vara en feministisk kommun. Ojämställdheten är en orättvisa som sliter sönder vårt samhälle och är förödande för individen. Därför är det vår skyldighet som kommun att aktivt arbeta för ett jämställt samhälle. När vårt ihärdiga arbete nu uppmärksammas ger det oss ännu mer energi att fortsätta, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd.

"Tydliga mål, styrning och uppföljning"

Så här lyder Svenska Jämställdhetsprisets motivering:

”Att inte göra ”som vi alltid har gjort”, att tänka på hur det vi gör påverkar olika grupper av kvinnor och män, inte bara en gång utan systematiskt, är svårt. Årets vinnare – Uppsala kommun - har genom tydliga mål, styrning och uppföljning riggat sin organisation och sina verksamheter för jämställdhetsintegrering. Det har lett till verklig förändring i människors liv, så som bättre möjligheter för utrikes födda kvinnor att kunna försörja sig, att fler unga uppmuntras till att följa sina drömmar genom normbrytande utbildningsval och bättre arbetsvillkor i samhällsbärande, kvinnodominerade yrken. Tack för ert viktiga jämställdhetsarbete och för att ni fortsätter inspirera fler organisationer till att leverera tjänster och produkter på ett jämställt sätt till invånare och kunder!”

– Vi arbetar sedan många år aktivt och systematiskt för jämställdhet i kommunens olika verksamheter. Det är ett arbete som gör skillnad för många Uppsalabor. Vi hoppas att det här priset ger både verksamheter, medarbetare och förtroendevalda motivation och inspiration framåt, säger Ida Bylund Lindman, hållbarhetschef Uppsala kommun.

Bred jury utser vinnaren

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut av Forum Jämställdhet till en aktör som bidragit till ett mer jämställt samhälle. Årets 70 bidrag har bedömts utifrån ett antal kriterier och meriter som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. 

Juryn består av: Anna Serner, f.d. vd för Svenska Filminstitutet, Atilla Yoldas, journalist och författare, Clara Berglund, ordförande för Forum Jämställdhet, Deqa Abukar, grundare av BLING, Startup, Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, Palle Lundberg, vd för Sveriges Kommuner och Regioner, Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN och Susannah Sjöberg, ordförande för Sveriges Kvinnoorganisationer.

Läs mer om Uppsala kommuns jämställdhetsarbete.