Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Uppsala kommer erbjuda sfi till ukrainska flyktingar

Uppsala kommun kommer omedelbart påbörja planeringen för att kunna erbjuda sfi för flyktingar från Ukraina. Kommunen kommer också undersöka vilket stöd som kan erbjudas till ukrainare för att hitta ett jobb, för de som ännu inte arbetar. Det beslutade arbetsmarknadsnämnden vid sitt sammanträde 30 mars.

Två kvinnor sitter i ett klassrum bland studenter och tittar i en bok

Regeringen meddelande 28 mars att den vill att kommunerna ska kunna erbjuda svenska för invandrare (sfi) för personer som flytt från Ukraina och har skydd i Sverige av det så kallade massflyktsdirektivet. Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja arbetet för att kunna erbjuda sfi till flyktingar från Ukraina så snart det är möjligt.

- Språket är nyckeln till integration. Nu går vi vidare och förbereder för att välkomna ukrainska flyktingar till sfi, säger Mattias Kristenson (S), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Kommunen uppskattar att det är drygt 400 vuxna ukrainska flyktingar som kan omfattas av beslutet i Uppsala. Baserat på hur många som tidigare fått stöd med bosättning och att många är i arbete är en förväntan att omkring hälften kommer vilja läsa sfi.

- Vi bedömer att vi kommer kunna starta undervisningen omgående så snart regeringen och Skolverket har fått på plats de förändringar som krävs i regelverket. Vi kommer kunna ta emot alla som omfattas av beslutet och vill läsa sfi, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef.

Regeringen kommer att ändra i förordningen om vuxenutbildning, inför att statsbidrag ska betalas ut till kommunerna för att ordna utbildningen. Det blir då tydligt att kommunerna kan erbjuda personer med skydd av massflyktsdirektivet sfi.

Läs mer om regeringens förslag på regeringen.se