Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Tänk rent vatten – tvätta din bil i en biltvätt

Ska du tvätta bilen i helgen? Tänk på att tvätta bilen i en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Då är du med och bidrar till att hålla vårt grundvatten och våra sjöar rena.

person tvättar bilen i en gör det själv hall

Nu i helgen 22–23 april är dags för den stora biltvättarhelgen. Då vill vi påminna om att alltid tvätta bilen i en biltvätt. Det är minst skadligt för vår miljö, människor och djur.

– Tvättar du bilen i en biltvätt hjälper du till att hålla grundvattnet och våra sjöar rena, säger Emelie Sandström, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala kommun.

Så här tvättar du bilen rätt

  • Välj en biltvätt med rening av avloppsvattnet. Där separeras vattnet från föroreningarna. Fråga om biltvätten som du besöker har en sådan rening.
  • Använd miljömärkta rengöringsmedel. De är mycket skonsammare för miljön.
  • Har du inte tillgång till en biltvätt och måste spola av bilen en enstaka gång? Då är det minst dåliga alternativet att spola av bilen på en grus- eller gräsplan, utan att använda bilvårdsprodukter. Se till att du står långt från vattendrag, dagvattenbrunnar och vattentäkter så föroreningar inte hamnar i dricksvattnet.

Smutsen kan skada djur och natur

Enligt statistik från Svenskt vatten tvättas bilar i Sverige 15 miljoner gånger varje år på

  • gator
  • parkeringsplatser
  • garageuppfarter.

– Att tvätta bilen hemma är en vana som vi måste hjälpas åt att bryta. Smutsen på bilarna innehåller farliga ämnen som kan skada miljön för både djur och växter – och dessutom påverka kvaliteten på vårt dricksvatten, säger Emelie.

I tvättvattnet kan det vara olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester som rinner ner i dagvattenbrunnarna när bilen tvättas.

Biltvättar med reningsanläggning samlar upp föroreningar

Använd en biltvätt som är utrustad med en reningsanläggning, som samlar upp olja och andra föroreningar från tvättvattnet. Det är det bästa sättet att tvätta bilen.

– Där kan föroreningarna tas om hand på en avfallsanläggning. Och det renade vattnet kan gå vidare till det kommunala avloppsreningsverket, säger Emelie.

Lätt sätt att hålla bad- och dricksvattnet rent

Vi brukar säga att vi inte äger miljön, utan lånar den av våra barn och barnbarn. Det betyder att vår miljö ska finnas för oss i flera generationer till.

Det är lätt att bidra till att människor och djur inte behöver bada i eller dricka tungmetaller och gifter. Tvätta din bil i en biltvätt! Så hjälper du till att hålla vattnet rent.

Med den stora biltvättarhelgen vill branschorganisationen Svenskt vatten inspirera till den biltvätt som är minst skadlig för miljön.

Miljöförvaltningen håller koll

Vi på miljöförvaltningens arbetar bland annat med att kontrollera att de som ansvarar för biltvätten känner till hur verksamheten påverkar miljö och hälsa. Till exempel behöver den som driver biltvätt se till att allt smutsigt vatten renas från ämnen som är farliga för hälsa och miljö innan vattnet släpps ut.

Läs mer om vårt arbete.