Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Platsutvecklingen i Gottsunda vinner kommunens jämställdhetspris

Stadsbyggnadsförvaltningens arbete med att involvera unga tjejer när de utformar trygga platser i Gottsunda fick i dag Uppsala kommuns jämställdhetspris. Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet tog samtidigt emot Uppsala kommuns jämställdhetsråds hedersomnämnande.

Fyra personer står på rad och ler mot kameran. Två personer håller i diplom och blombuketter.
På bilden: Evelina Solem, vice ordförande i jämställdhetsrådet, Claes Tängh Wrangel, föreståndare Uppsala universitet, Amanda Lindstedt, projektledare stadsbyggnadsförvaltningen, Tobias Smedberg, ordförande i jämställdhetsrådet.

Idag, på den internationella kvinnodagen, presenterade Uppsala kommuns jämställdhetsråd vinnaren av kommunens jämställdhetspris 2023. Av de två finalisterna, platsutvecklingen i Gottsunda och Sfi för föräldralediga, var det till slut platsutvecklingen i Gottsunda som fick ta emot det ärofyllda diplomet och prissumman på 25 000 kronor.

– Det är så viktigt att det här projektet och den här målgruppen uppmärksammas. Vi har fått lyssna på bland annat unga tjejer som är experter på sitt bostadsområde. De har fått vara med och utveckla där de bor och det känns så roligt, säger Amanda Lindstedt, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Unga tjejer är med och formar Gottsunda

De två avdelningarna gata, park, natur samt mark och exploatering på stadsbyggnadsförvaltningen har på ett innovativt och systematiskt sätt involverat tjejer i utformningen av offentliga och trygga platser i Gottsunda. Bland annat har de samarbetat med Gottsunda Dans & Teaters grupp "Tjejsnack" där några tjejer i åldrarna 12 till 16 år varit med och designat bänkar som ställs ut i Musikparken senare i vår. Genom processen skapades möjligheter för gemensamt kunskapsutbyte om stadsutveckling och unga tjejers upplevelser av Gottsunda.

– Att involvera tjejer i deras närområdes utformning och framtid är särskilt viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. Det har platsutvecklingen i Gottsunda lyckats med och de inspirerar med sitt aktiva och innovativa arbete för att stärka inflytande och delaktighet för alla som bor i området, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i Uppsala kommuns jämställdhetsråd.

Priset delas ut till verksamheter som främjar jämställdhet

Jämställdhetspriset delas ut för att uppmärksamma inspirerande exempel på verksamheter och medarbetare som bidragit till att stärka och främja jämställdheten i Uppsala kommun. Jämställdhetsrådet är ett forum för dialog mellan förtroendevalda och externa aktörer. Rådet ska öka kunskapen om jämställdhet och hbtq och höja medvetenheten om vikten av dessa perspektiv i Uppsala kommun.

Hedersomnämnande går till forskning om rasism

Uppsala kommuns jämställdhetsråd delar också ut ett hedersomnämnande varje år till personer eller verksamheter som på ett avgörande sätt bidragit till jämställdhet i Uppsala.

2023 får Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet Uppsala kommuns hedersomnämnande.

– Det betyder mycket att känna stöd från den lokala politiken, från Uppsala kommun och från Jämställdhetsrådet. Det är ett uppmuntrande som behövs i tider där våra profilfrågor, rasism och etnisk och religiös diskriminering, tyvärr har normaliserats i samhället. Det innebär stora utmaningar i arbetet för vår tredje profilfråga integration, säger Claes Tängh Wrangel, föreståndare på Uppsala universitet.

CEMFOR får hedersomnämnandet för sin intersektionella och tillämpbara forskning om rasism.

– Med sin forskning och kompetens är CEMFOR en viktig resurs för Uppsala kommun och våra invånare, särskilt i en tid när rasism och jämställdhet tenderar att bli en fråga om åsikter och subjektiva upplevelser, säger Tobias Smedberg (V).

Läs mer om Uppsala kommuns jämställdhetsarbete.