
I skyddade naturområden, så kallade naturreservat, finns det regler som bestämmer vad du får och inte får göra där. I Uppsala finns det nio kommunala naturreservat och det är olika föreskrifter för varje reservat. Föreskrifter är regler som innebär bland annat att det krävs tillstånd eller dispens för att genomföra större aktiviteter eller arrangemang. Det kan också krävas tillstånd eller dispens om du behöver sätta upp affischer, snitslar eller skyltar om de ska sitta uppe längre än en vecka.
I föreskrifterna finns information om vad som gäller för det specifika reservatet.
- Vi på miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet och vi handlägger alla ansökningar om tillstånd och dispens utifrån de föreskrifter som finns för naturreservatet. Dispens betyder undantag från ett förbud. Då är utgångspunkten att åtgärden är förbjuden om det inte finns särskilda skäl och att det arrangören vill göra inte strider mot syftet med skyddet av området. Till exempel så är vissa aktiviteter inte lämpligt under våren och försommaren för då kan det störa växt- och djurlivet, till exempel häckande fåglar, säger Sofie Bergendahl, avdelningschef områdesskydd och enskilt VA på miljöförvaltningen.
Ansök om dispens eller tillstånd minst fyra månader innan
Du ansöker om dispens och tillstånd hos miljöförvaltningen. Kom ihåg att skicka in din ansökan minst fyra månader innan din planerade aktivitet för att vi ska hinna handlägga den. Om en åtgärd kräver dispens behöver ansökan beslutas av miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Här finns ansökningsblankett för dispens och tillstånd.
Du är alltid välkommen att höra av dig till miljöförvaltningen om du har frågor om vad som gäller för just din planerade aktivitet i ett naturområde.
Skicka ett mejl till miljoforvaltningen@uppsala.se.
Naturreservat
De kommunala naturreservat som Uppsala kommun ansvarar för är
- Fjällnora
- Gula stigen
- Hammarskog
- Hågadalen-Nåsten
- Kronparken
- Norra Lunsen
- Stadsskogen
- Årike Fyris
- Örnsätraskogen
Mer information om de kommunala naturreservaten och föreskrifterna.
Det finns fler naturområden som är skyddade och som andra myndigheter är ansvariga för. Vill du se alla skyddade naturområden finns de via Naturvårdsverkets kartverktyg.