Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nytt koncept för distansarbete ska minska bilpendling

På torsdag invigs ”The Local Hub” i Björklinge. Arbetshubben är ett kontorskollektiv där vem som helst kan hyra in sig och arbeta på distans. Konceptet är nytt och är tänkt att kunna användas överallt på landsbygderna för att minska bilresorna, gynna det lokala näringslivet och underlätta livspusslet.

3 personer vid arbetar vid ett bord. Foto: Alex Giacomini, Lilla Produktionsbolaget.
Foto: Alex Giacomini, Lilla Produktionsbolaget

”The Local Hub” ligger i en tidigare frisörsalong i Björklinge centrum. Här finns nu ett 20-tal kontorsplatser i ett kontorslandskap med samarbetsrum, tysta ytor, telefonrum, fikautrymme, och allt annat som behövs på en distansarbetsplats. Här är det tänkt att boende och verksamma på orten ska kunna hyra in sig för att slippa åka långt till arbetsplatsen. Syftet med projektet är underlätta livspusslet för boende på landsbygderna samtidigt som det minskar klimatpåverkan från bilresor. Det ska vara möjligt att leva, bo och verka i hela kommunen.

Arbetet med The Local Hub började 2021 då Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, beviljade pengar för att undersöka intresset på landsbygderna av att ha tillgång till en arbetsplats närmare hemmet. I förstudien utreddes även hur lokalen ska utformas, liksom finansieringsmodellen. I ett andra steg beviljade Vinnova även pengar för att designa en första arbetshubb, vilket nu alltså är klart. Uppsala kommun har varit projektägare under processens gång.

Under projektet har Beteendelabbet och STUNS varit med som projektpartners och bidragit med sina respektive expertiser. Beteendelabbet arbetar med behovsbaserad design för att skapa beteendeförändringar inom bland annat resor och mobilitet. STUNS har varit en viktig partner för att skapa samverkan mellan projektparterna och har också tagit fram affärsmodellen. Även fastighetsägaren Björklinge C AB är partner i projektet och har upplåtit lokalen.

Arbetet är inte klappat och klart i och med invigningen utan man räknar med att förbättra och förfina konceptet allt eftersom. The Local Hub kan ses som en storskalig prototyp som utformas efter användarnas behov och beteenden, och kommer att anpassas kontinuerligt under den sex månader långa testperioden. Därefter kommer man att utvärdera konceptet och se om arbetshubben kan tas över av en lokal kommersiell aktör, och även om liknande hubbar kan öppnas på andra platser på landsbygderna såväl i Uppsala som i andra delar av landet.

Projektet genomförs som en del i Uppsala kommuns landsbygdsprogram, som drivs med målet att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. En fjärdedel av kommunens invånare, omkring 55 000, bor på landsbygderna.

The Local Hub invigs av Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, den 30 mars klockan 13, och därefter hålls Öppet hus fram till klockan 15 för alla intresserade.

Läs mer om The Local Hub i Björklinge