

– Efter barn- och fritidsprogrammet är du redo för jobb på en attraktiv arbetsmarknad. Utbildningen ger dig de rätta verktygen för att möta, assistera och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling, säger Katrina Ljunggren Nilson, förstelärare på barn- och fritidsprogrammet, Katedralskolan.
På Katedralskolans barn- och fritidsprogram har du teoretiska studier med fokus på samarbete och kommunikation varvat med praktiska aktiviteter. Du gör studiebesök och utflykter, deltar i lägerverksamhet och naturguidning. Dessutom har du 17 veckors praktik fördelad på fyra tillfällen.
Förskollärare är målet för Frida
– Jag jobbar som barnskötare på en förskola och trivs jättebra, säger Frida Östling.
På högstadiet fick Frida höra att hon skulle passa som lärare eller att jobba med barn. Första praktiken på barn- och fritidsprogrammet hade hon på en förskola. Då blev hon övertygad om att hon valt rätt. Efteråt fick Frida extrajobb på förskolan, som har öppet på kvällar och helger. Och det är på den förskolan hon jobbar i dag.
Frida tycker det är bra att barn- och fritidsprogrammet är en bred gymnasieutbildning som leder fram till flera olika yrken. Själv vill hon fortsätta jobba med barn och hon planerar att plugga vidare.
– Om några år vill jag utbilda mig till förskollärare. Jag gillar verkligen att arbeta i förskolan men kan tänka mig att prova på att jobba i förskoleklass också, säger Frida Östling.
Reza jobbar som ledsagare och kontaktperson
– Älskar du att jobba med människor och att hjälpa dem i deras utveckling? Då är barn- och fritidsprogrammet rätt för dig. Lärarna på Katedralskolan ger bra stöd och vägledning. Och du lär dig en massa på dina praktikplatser, säger Reza Mohammadi.
Sedan Reza tog studenten har han jobbat med barn och ungdomar i olika sammanhang. Först som samordnare på Sommarkul i Gottsunda och nu som ledsagare och kontaktperson.
– Jag gillar att vara med ungdomar och att göra saker tillsammans med dem. Det känns bra att kunna svara på deras frågor och finnas där, säger Reza Mohammadi.
Rezas dröm är att bli polis. Efter examen på barn- och fritidsprogrammet behöver han komplettera med ett par kurser och bli svensk medborgare innan han kan söka polisutbildningen.
Greta utbildar sig till lärare
Barn- och fritidsprogrammet var ett självklart val för Greta Milaknyte. Hennes mamma är lärare, hennes farmor är förskollärare och hennes gammelfarmor var lärare. Och när Greta var barn tyckte hon om att lära ut saker till de yngre barnen.
– Jag älskar att se barn utvecklas och det får jag verkligen göra på grundsärskolan. Jag gjorde min sista praktik där och nu jobbar jag extra samtidigt som jag pluggar, säger Greta Milaknyte.
Greta går första terminen på lärarutbildningen på Stockholms universitet. Hon ska bli F–3-lärare och kanske pluggar hon vidare sedan så att hon kan undervisa upp till årskurs 6.
Barn- och fritidsprogrammet gav Greta en bra grund att bygga vidare på. Och hon rekommenderar andra att gå programmet.
– Tveka inte, du kommer inte att ångra dig. Jag är väldigt nöjd. Lärarna på Katedralskolan är underbara och maten är god. Det är brett och roligt. Du har praktik redan första året och kan då ta reda på om barn- och fritidsprogrammet är din grej eller inte, säger Greta Milaknyte.
Bra att veta om yrkesprogram
Barn- och fritidsprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola eftersom ett yrkesprogram ger dig grundläggande högskolebehörighet. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.
På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.