Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Gymnasievalet pågår till 15 februari

Nu är det dags för dig som går i årskurs nio eller på ett introduktionsprogram att söka till gymnasiet. Det finns många yrkes- och högskoleförberedande program att välja på och ansökningsperioden pågår 23 januari–15 februari.

Tre ungdomar tar en bild på sig själva med en mobiltelefon

Så ansöker du till gymnasiet

Ansökan gör du på gymnasievalet.uppsala.se 23 januari–15 februari. Logga in med din e-legitimation. Om du saknar e-legitimation kan du få inloggningsuppgifter av studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Tänk på att lägga till flera olika val i din ansökan. Rangordna dina val så att utbildningen du helst vill gå ligger överst och så vidare.

Läs mer om antagning till gymnasiet på uppsala.se

Hitta och jämför skolor

På uppsala.se kan du se vilka program och skolor det finns att välja mellan. Där finns även mycket annan information som du kan behöva inför ditt val till gymnasiet.

Information om alla gymnasieutbildningar och skolor

Hitta och jämför kommunala och fristående gymnasieskolor

Gymnasieskolans yrkesprogram ger grundläggande behörighet till högskola och universitet från 2023

Från och med höstterminen 2023 behöver du som börjar ett yrkesprogram inte längre välja till grundläggande högskolebehörighet. De extra kurserna ingår i stället i din utbildning.

Som elev på ett yrkesprogram kan du välja bort kurserna som ger grundläggande högskolebehörighet. Då får du en yrkesexamen.

Mer information finns på skolverket.se

Gå på öppet hus – det är smart

De flesta gymnasieskolorna har öppet hus innan det är dags att söka. Ta chansen och gå på öppet hus hos alla skolor som du är intresserad av. Det är smart. Då kan du jämföra och hitta skolorna som känns bäst för dig.

På öppet hus träffar du lärare och elever. Du kan gå runt i lokalerna, fråga hur en dag ser ut och hur det fungerar med föreningsliv, elevråd, elevhälsa, studiestöd och läxhjälp. Och känn efter hur det är att resa till skolan.

Tips när du ska välja

Utgå från dig själv och välj en gymnasieutbildning som du själv är intresserad av. Vänner, familj och andra viktiga personer i ditt liv kan så klart dela sina tankar med dig. Men det är du som ska gå gymnasiet och därför är det viktigt att du väljer en utbildning som passar just dig.

På Skolverkets webbsida Utbildningsguiden finns många bra tips och mycket fakta om gymnasievalet.

Viktiga datum gymnasievalet 2023

23 januari–15 februari: Sök gymnasieutbildning och gymnasieskola på gymnasievalet.uppsala.se . Kom ihåg att bekräfta din ansökan.

April: Preliminär antagning. Du ser resultatet på gymnasievalet.uppsala.se

27 april–15 maj: Du kan göra ett omval till gymnasiet.

3 juli: Du ser den slutliga antagningen genom att logga in på din ansökan.

3–12 juli: Svara på ditt antagningsbesked, det gäller även dig som har kommit in på ditt förstahandsval. Svara på antagningsbeskedet genom att logga in på din ansökningssida och klicka på länken svara.

Slutet av juli: Du ser antagningsresultatet efter svarsperioden. Du kan nu ha antagits på nytt högre rankat valalternativ om du har tackat ja till att stå kvar som reserv.

20 juli–6 augusti: Du kan lägga till fler valalternativ, så kallad sommarändring. Ändra eller lägg till val genom att logga in på din ansökningssida. Observera att du hamnar sist i kön på alla val som du lägger till. Det gäller också de val som hamnar högre upp i rangordningen efter ändringen.

Augusti: Reservantagning, om det finns plats på ett högre rankat val, skickas erbjudandet till dig när du står först i reservkön. Erbjudandet skickas till de kontaktuppgifter du har lämnat på din ansökningssida. Du får ett SMS och/eller mejl och du har 24 timmar på dig att svara. Tackar du nej går erbjudandet till nästa sökande i kön. Oavsett ditt svar, ja eller nej, behöver du svara på ditt erbjudande.

Läs mer om tidplanen för gymnasievalet