Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Fortsatt satsning på Forumtorget

Uppsala kommun fortsätter satsningen på att göra Forumtorget ännu trivsammare och tryggare. Sedan 2020 har kommunen arbetat enligt AMP-modellen, Affärs- och medborgarplats, och nu förlängs samarbetet med Centrum för AMP till och med 2024.

Man står i ett kontor och pratar inför en grupp personer
16 maj träffades Uppsala kommun och AMP på Forumtorget för att prata om platsens utveckling. På bilden Fredrik Reinfeldt, ordförande i AMP.

- Stadskärnan ska vara en levande plats där vi uppsalabor möts. För att det ska bli verklighet krävs det att alla samhällets aktörer hjälps åt. Därför är jag väldigt glad över att vi förlänger samarbetet med AMP. De har gjort ett fantastiskt jobb med Forumtorget och jag ser med spänning framemot den fortsatta utvecklingen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sedan starten har det genomförts en rad insatser på Forumtorget. Bland annat möblering, växtlighet, en pergola, en glassvagn, lampskärmar och en skridskobana. Idéhubben har öppnat, en lokal där lokala aktörer ska kunna utveckla sina idéer. Det har även genomförts sociala aktiviteter så som dans, musik, pyssel, skapande och sport.

Insatserna har varit mindre och tillfälliga för att de ska kunna starta snabbt till en låg kostnad, och om de inte fungerar enkelt kunna bytas ut.

Öka attraktivitet och trygghet

Uppsala var först ut i Sverige med att samarbeta med Centrum för AMP och tillämpa deras modell. Det är en metod för att göra en plats mer attraktiv att vistas på för alla och verkar även brottförebyggande och trygghetsskapande. AMP bygger på att lokala aktörer går samman för att ta ansvar och utveckla platser där de bor och verkar. På kommunstyrelsens möte 29 mars beslutades att förlänga avtalet med AMP till och med 2024.

Läs mer om AMP

Du kan läsa mer om AMP-modellen här.

AMP-modellen distribueras av den ideella föreningen Centrum för AMP. Läs mer om AMP-modellen på centrumforamp.se

Läs om beslutet på kommunstyrelsens möte 29 mars 2023.