Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Cykelväg klar till Hammarskog där nya prova-på-aktiviteter erbjuds

Nu kan du ta dig mellan Vreta och Hammarskog på en asfalterad gång- och cykelväg. Med hjälp av några grus- och skogsstigar går det dessutom att cykla eller promenera ända från stadskärnan till friluftsområdet i Hammarskog för en mängd härliga aktiviteter.

Bild på cykel som står på nya cykelvägen.
Den nyasfalterade gång- och cykelvägen mellan Vreta och Hammarskog går igenom ett härligt landskap.

Det är värt att ta en cykeltur på den nya 2,5 kilometer asfalterade gång- och cykelvägen mellan Vreta och Hammarskog. Herrgården i Hammarskog har nämligen rustats upp och här finns ett kafé som numera är öppet fem dagar i veckan, onsdag till söndag. Förutom att fika här kan man både kan låna och hyra friluftsutrustning. I herrgården finns också konstutställningar med gratis entré där det just nu pågår en fotoutställning väl värd ett besök.

Lördagar i Hammarskog har prova-på-aktiviteter

Om du besöker Hammarskog på lördagar är chansen stor att du hittar spännande aktiviteter för både barn och vuxna. Exempelvis arrangeras prova-på-täljning, smide eller konsten att klara sig själv i naturen. Här hålls också prova-på-klättring, konstskådning och mycket annat med jämna mellanrum.

Fler kurser och aktiviteter i höst

Under hösten kommer fler kurser och aktiviteter hållas i herrgården för allmänheten. Förutom kommunens aktiviteter kommer föreningar och företag att kunna hyra eller låna lokalerna för egna kulturella aktiviteter. Kommunen planerar också att hålla kaféet öppet sju dagar i veckan så småningom.

Del av satsning på cykelvägar till grönområden

Den nya gång- och cykelvägen är ett led i kommunens satsning på ett större cykelnätverk till grönområden i staden. Ambitionen på sikt är att förlänga gång- och cykelvägen så att det går att ta sig på ett asfalterat stråk ända från stadskärnan till Hammarskog. För den som inte vill vänta på asfalteringen går det bra att använda befintliga gator, cykelvägar samt grus- och skogsstigar för att cykla eller promenera de 12 kilometrarna från stadskärnan.

Kort om cykelvägen i Hammarskog och Hammarskogs herrgård:

Den nya asfalterade gång- och cykelvägen är 2,5 km lång mellan Vreta och Hammarskog.

Det går att cykla längs befintliga cykelvägar, gator och skogs- och grusvägar från stadskärnan till Hammarskog, cirka 12 kilometer.

Öppettider i Hammarskogs kafé är onsdag-söndag mellan 10-16.

I kaféet kan man fika och låna eller hyra friluftsutrustning.

I herrgården kommer en mängd aktiviteter att erbjudas för allmänheten under hösten.

Herrgården är snart färdigrenoverad av kommunen som driver herrgårdskaféet i egen regi sedan 2015.

Karta över nya gång- och cykelvägen

imageh9bi5.png

Bildtext: Den nya gång- och cykelvägen går mellan Vreta och Hammarskog. Vill man cykla hela vägen till Hammarskog från stadskärnan går det bra från Vårdsätravägen och sedan vidare på befintliga gator och grus- och skogsstigar till den nya gång- och cykelvägen i Vreta.

 

Mer om aktiviteterna på lördagar i Hammarskog

Mer om Hammarskogs naturreservat

Hitta fler friluftsområden i Uppsala

Karta över Uppsalas cykelvägar