Klimatvinster när Bygglogistikcenter lanserar återbrukstjänst

En återbruksbutik för byggvaror har öppnat i Uppsala. Här kan både privatpersoner och företag handla material som blivit över från Uppsalas byggprojekt. Bakom satsningen står Wiklunds i samarbete med Uppsala kommun.

Magnus på Wiklunds i återbruksbutiken.
Magnus Rödin på Wiklunds i den nya återbruksbutiken.

I återbruksbutiken finns det byggmaterial som till exempel

• fönster
  • dörrar
  • olika stenskivor
  • isolering och mycket mer.

Sortimentet varierar beroende på vilket material som kommer in från Uppsalas byggprojekt.

Butiken ligger på Långtradargatan 10 och drivs av Wiklunds. Den är öppen både för privatpersoner och företag.

Helgfri torsdag och fredag, 10:00–15:00.

Långtradargatan 10, Uppsala.

Återbruk är klimatsmart

Att minska klimatpåverkan i bygg- och anläggningsprocessen är ett fokusområde för Uppsala kommun. En viktig del i det arbetet är att få till ett ökat återbruk inom byggande. Kommunen har även som mål att avfall ska förebyggas och genom att vårda de nya produkter som redan producerats och ge dessa en andra chans minskar vi uttaget av nya råvaror.

Material från bland annat i Rosendal

Materialet som säljs i återbruksbutiken samlas bland annat in från Rosendal. Där kan byggföretagen lämna in material i en återbrukscontainer för transport till butiken i Bygglogistikcenter. Transporten går med samma lastbil som redan kör till området, vilket betyder att transporterna inte ökar. Tanken är även att flera aktörer inom kommunen ska kunna nyttja tjänsten och därmed sänka sina klimatavtryck.

Wiklunds ser en stor samhällsnytta med tjänsten.

– Med det cirkulära tankesättet vill vi fokusera på att ta vara på det som redan tillverkats i så stor utsträckning som möjligt. För att arbeta mer cirkulärt behöver vi behålla material och varor i omlopp och säkerställa att så lite som möjligt slängs, säger Magnus Rödin, Wiklunds.

Uppsala-BLC-m-text-1-scaled-1000x666.jpg

Återbruksbutiken ligger i Uppsala Bygglogistikcenter på Långtradargatan 10.

Foto: Wiklunds åkeri.

Vill du få nyheter om Uppsalas utveckling?

Är du intresserad av Uppsalas utveckling? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Mer av Uppsala. Vi berättar om nya bostadsområden, grönområden och infrastrukturen. Så, få koll på Uppsalas utveckling och börja prenumerera redan idag!

ny_nyhetsbrev_900x300px.png