Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Klimatvinster när Bygglogistikcenter lanserar återbrukstjänst

En slags second hand-butik för byggvaror. Så skulle man kunna beskriva den nya återbrukstjänsten i Bygglogistikcenter. Syftet är att bidra till att minska klimatpåverkan i byggprojekt och inspirera fler byggaktörer att tänka cirkulärt. Bakom satsningen står Wiklunds i samarbete med Uppsala kommun.

Lansering av återbrukstjänst
Den 6 mars invigdes den nya återbrukstjänsten för byggaktörer i Rosendal.

Uppsala kommun startade Bygglogistikcenter 2018 för att minska antalet transporter i samband med alla byggen Uppsala. Nu kommer ytterligare en satsning som ska bidra till att överblivet byggmaterial kan tas om hand, sparas och användas i andra projekt. Det kan till exempel handla om fönster, dörrar och isolering. Wiklunds som sköter driften av Uppsala kommuns Bygglogistikcenter öppnar en återbruksbutik 24 mars. Bland annat kommer material från Rosendal att kunna tas om hand och säljas vidare i den nya butiken.

Att minska klimatpåverkan i bygg- och anläggningsprocessen är ett fokusområde för Uppsala kommun. En viktig del i det arbetet är att få till ett ökat återbruk inom byggande. Kommunen har även som mål att avfall ska förebyggas och genom att vårda de nya produkter som redan producerats och ge dessa en andra chans minskar vi uttaget av nya råvaror.

– Vi visste tidigt att vi gärna ville se en återbruksverksamhet i Bygglogistikcenter när vi startade. Därför är det glädjande att vi nu har en aktör som satsar på det här, säger Jill Bergefur, Uppsala kommun.

Wiklunds ser en stor samhällsnytta med tjänsten.

– Med det cirkulära tankesättet vill vi fokusera på att ta vara på det som redan tillverkats i så stor utsträckning som möjligt. För att arbeta mer cirkulärt behöver vi behålla material och varor i omlopp och säkerställa att så lite som möjligt slängs, säger Magnus Rödin, Wiklunds.

I Rosendal står nu en container på plats för byggaktörerna som arbetar där. Där kan byggföretagen lämna in material eller boka upphämtning för transport till återbruksbutiken i Bygglogistikcenter. Transporten går med samma lastbil som redan kör till området, vilket betyder att transporterna inte ökar.

Tanken är även att flera aktörer inom kommunen ska kunna nyttja tjänsten och därmed sänka sina klimatavtryck.

Återbruksbutik öppnar 24 mars

Den 24 mars invigs Wiklunds återbruksbutik. Den kommer vara öppen för alla som vill handla material, både företag och privatpersoner.

Invigning: Fredag 24 mars, 10.00–14.00

Plats: Långtradargatan 10, Uppsala.

Rundvandring och utförligare förklaring av konceptet 11.00 och 13.00
Hamburgare och dricka kommer att serveras under hela eventet (även vegetariska alternativ).